
Damilano Langhe Nebbiolo "Marghe" 2023
Robert Parker har flera gånger hyllat Damilanos Marghe för dess unika value-for-money – och framhäver både mini-Barolons omedelbara fruktcharm samt vinets breda gastronomiska appell.
Vivino-användarna bedömer ”god værdi for pengene” vid DKK 199 och rankar just 2023-årgången som Damilanos hittills bästa!
"Marghe" är smeknamnet för Margherita Damilano, Guido Damilanos syster, som gick bort 2010. Denna Langhe Nebbiolo är tillägnad hennes minne – och man känner dedikationen i varje droppe av detta fantastiska köp.
Damilano skapar ”Marghe” på 100 % Nebbiolo från 35–55 år gamla vinstockar på perfekt syd- och sydostvända parceller, belägna i själva Barolo samt i Barolo-subzonen Grinzane Cavour.
Efter den fruktbevarande jäsningen i ståltank med 12 dagars skalkontakt låter vinmakarna Guido Damilano och Alessandro Bonelli rödvinet avrunda sin mognad under 12 månader på ekfat, traditionella botti, som i volym varierar från 2 000 till 10 000 liter.
Resultatet har fullt mogen frukt, äkta Barolo-kvalitet och 14,5 % alkohol – men till skillnad från Damilanos 100-poängs-Baroloer är Marghe med sin unga fruktcharm och mjukare tanniner skapad för att begeistra redan vid frigivningen.
Njut av denna saftiga Nebbiolo som ett mysigt glas eller till steaks, pasta, pizza, italienska delikatesser, svamp och lagrade ostar. Servera vid ca 16–18 °C.
Hur smakar Damilano Langhe Nebbiolo "Marghe" 2023?
Marghe 2023 är ljus körsbärsröd i glaset... Doften bjuder på massor av ung Nebbiolo-charm med bakade jordgubbar, tranbär, torkade rosor och saftiga röda körsbär, som döljer klassiska Barolo-toner av rök, skogsbotten, torkade örter och krossad kalksten... I munnen charmar vinet från första klunken med mjuk och saftig bärfrukt. Den fullt mogna Nebbiolon och 14,5 % alkohol balanseras fint av silkeslena tanniner, ett lätt kryddigt inslag och mineralisk friskhet och finess som väcker minnen av röd Bourgogne. Damilanos kanske allra bästa köp – och ett utmärkt matvin. Ett måste för varje Barolo-fan. Drick nu eller lagra 6–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Jordgubbe
Rose
Rök
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Langhe Nebbiolo "Marghe" 2023 passar bra till...
Hur är Damilano Langhe Nebbiolo "Marghe" 2023 framställt?
Langhe Nebbiolo "Marghe" 2023 är gjord på 100 % Nebbiolo, som Damilano selekterar från 35–55 år gamla vinrankor på ler- och kalkstensrika, syd- och sydostvända parceller i själva Barolo – samt i Barolo-subzonen Grinzane Cavour. Efter den fruktbevarande jäsningen i ståltank med 12 dagars skalkontakt låter vinmakarna Guido Damilano och Alessandro Bonelli rödvinet avrunda under 12 månader på ekfat, traditionella botti, vars volym varierar från 2 000 till 10 000 liter. Slutligen mognar vinet ytterligare 2 månader på flaska innan det släpps.
Druvor
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!























