



Domaine Anita Beaujolais-Villages Coteau de Malval 2023
"En lysande Beaujolais-årgång. Druvorna har fått sin näring under en strålande sol och är livliga och fulla av härlig energi" - Beaujolais.com (om årgång 2023 Beaujolais)
Topp 3 hos James Suckling... Beaujolais-Villages kunde inte vara vackrare i den helt nya och extra fruktiga årgången 2023!
Vi talar om kvalitet från en enskild vingård med nästan 40 år gamla vinstockar, belägen 400 meter upp på den branta och perfekt sydvända sluttningen "Malval". Denna steniga och vulkaniska terroir i byn Beaujeu ligger strax väster om de berömda Cru Morgon och Cru Régnié.
Medan den perfekta solexponeringen på fältet ger frukt i världsklass, tillför de vulkaniska jordarna i kombination med den höga höjden en kittlande friskhet och fokuserad mineralitet som man normalt endast hittar i betydligt dyrare cru-viner.
Resultatet är det ultimata kungliga köpet från Beaujolais drottning. Den dubbla 100-poängaren Anita Neveu (Neveu) visar varför 2023 av många anses vara ännu bättre än toppåret 2022... Mycket få flaskor!
....
Njut av den till biffar, franska charkuterier, fågel, ljust kött, lunchrätter, grönsaker, matiga sallader och ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Anita Beaujolais-Villages Coteau de Malval 2023?
Coteau de Malval 2023 presenterar sig elegant körsbärsröd med en ung blåviolett kant... Näsa fullkomligt osar superfrukt med oemotståndligt läckra aromer av viol, lavendel, hallon, smultron och färska röda körsbär, vilka döljer delikata inslag av lakrits, choklad och örter samt unika mineraliska toner av rök och krossade stenar. Vinet glider som silke över tungan, medan den krispiga bärfrukten vibrerar med ett mineraliskt djup och en klass som är extremt sällsynt för Beaujolais-Villages... Ett djärvt litet tanninbett avrundar harmoniskt den vackra och lätt kryddiga avslutningen. Priset och etiketten ligger... Detta är Beaujolais i tydlig "Cru-kvalitet". Drick nu eller spara 5–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Choklad
Herbes de Provence
Hallon
Röda körsbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Beaujolais-Villages Coteau de Malval 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Anita Beaujolais-Villages Coteau de Malval 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100% Gamay, som handskördats från 37-åriga buskvinstockar på 398 meters höjd på den perfekt sydvända, vulkaniska Malval-sluttningen, belägen nära byn Beaujeu, omedelbart väster om Cru Morgon och Cru Régnié. Anita framställer detta fruktiga vin från en enskild vingård genom halvkarbonisk jäsning med 100% hela druvklasar, varefter vinet får mogna i några månader i betongtankar.
Druvor
GamayOm Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker


























