



Domaine Anita Chénas Cuvée P'tit Co Les Brureaux 2023
Toppköp från 100-poängsstjärnan Domaine Anita...
Bakom namnet som alla pratar om finns ex-cyklisten Anita Kuhnel och den levande legenden Guy Marion, som har mer än 50 Beaujolais-skördar på sitt imponerande CV!
Tillsammans med grannvinet Moulin-à-Vent producerar Chénas några av de bästa och mest koncentrerade rött vinerna i hela Beaujolais. Chénas är den minsta cru:en av dem alla och är inte lika prispressad, vilket gör att dess toppviner är populära bland finsmakare.
Fantastiska betyg från James Suckling och Robert Parker understryker att Domaine Anita gör Chénas i världsklass. Cuvée P'tit Co kommer från den granitbelagda singelvingården Les Brureaux, som rankas högt bland de 12 namngivna terroirerna i Cru Chénas.
Vi talar om 45-åriga buskvinstockar på 270 meters höjd på en sval, nordvästvänd tomt. Anita gör denna extra fruktsmakande cuvée genom halvkarbonisk jäsning med 100% hela druvklasar innan vinet mognar i 6 månader i betongtankar.
Namnet Chénas syftar på ekskogen (forêt de chênes) som ursprungligen täckte området tills romarna och senare lokala munkar högg ner träden för att utnyttja den unika vinodlingspotentialen i Chénas sluttningar.
Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Njut av den till franska charkuterier, fågel, ljust kött, grönsaker, matiga sallader, biffar och ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Anita Chénas Cuvée P'tit Co Les Brureaux 2023?
Cuvée P'tit Co Les Brureaux 2023 är ett vackert björnbärsrött vin i glaset med en fräsch, mörklila kant. Doften utstrålar ett utsökt fruktdjup med koncentrerade aromer av viol, hallon, svarta körsbär och plommon, som ger plats åt djupare toner av engelsk lakrits, krossad granit, choklad, svartpeppar och provensalska örter. I gommen är det oerhört bärsyrligt med ett härligt lakritsdjup, många peppartoner och fantastiska, matvänliga tanniner. Fruktkoncentrationen är ganska imponerande med tanke på hur lätt och smidigt det röda vinet glider över tungan. Underbart kryddigt med en härligt mineralisk avslutning. En så här stor Chénas klarar enkelt ett blindtest mot de dyrare grannvinerna från Moulin-à-Vent!
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Hallon
Lakrits
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Chénas Cuvée P'tit Co Les Brureaux 2023 passar bra till...
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener