





Domaine Anita Fleurie Poncié 2022
Varsågod — den högst rankade Fleurie i historien från toppmärket Poncié!
Vill du ha Cru med extra Cru och strössel? Det här är nästa nivå...
Det finns över 40 namngivna enskilda vingårdar i den världsberömda Cru Fleurie. Av dessa har de sju bästa terroirs, inklusive Poncié, nominerats för befordran till den kommande superstatusen Fleurie Premier Cru!
Lägg därtill att toppvinet görs av Anita Neveu själv - den enda vinmakaren i Beaujolais som har fått perfekta 100 poäng av James Suckling. Någonsin.
Även i mindre årgångar är detta en underbart blommig, silkeslen och fruktkoncentrerad Fleurie. Men under fantomåret 2022 kommer kvaliteten att nå en ny historisk höjdpunkt... Mycket få flaskor - prova och njut!
....
Njut av det till charkuterier, fågel, ljust kött, matiga sallader och grillad lax. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Anita Fleurie Poncié 2022?
När den hälls upp visar den en imponerande mörk körsbärsröd färg med lila toner och en djup kärna. Doftbilden slår emot en med ett mineralt djup som känns nästan överjordiskt: krossad granit, våta stenar och en blommig bukett av rosor, lavendel och kanderade violer som vackert blandas med utsökta fruktnoter av vildhallon, röda och svarta körsbär samt granatäpple, innan nyanser av peppar, skogsmark och engelsk lakrits gör sig gällande. Ja, det är en fantastisk Fleurie i glaset. I munnen är den generös, mjuk och vackert koncentrerad med en behagligt vibrerande friskhet som omedelbart väcker lusten till en ny klunk. Fina tanniner och komplexa inslag av rök, libbsticka och lakrits avrundar upplevelsen med stil. Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Domaine Anita Fleurie Poncié 2022 passar bra till...
Hur är Domaine Anita Fleurie Poncié 2022 framställt?
Vinet är framställt av 100 % Gamay som Domaine Anita väljer ut från 45 år gamla vinstockar på den sydostvända terroiren Poncié i Fleurie. De handplockade druvklasarna jäses hela med hjälp av den "semi-karboniska" metoden, där jäsningen sker delvis inuti druvan och som ett resultat blir frukten extra framträdande och charmig i det färdiga vinet. Efter 12 dagar pressas musten försiktigt vid lågt tryck. Slutligen mognar vinet i cirka 6 månader i betongtankar och 3 månader på flaska innan det släpps.
Druvor
GamayOm Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll






















