
Domaine Anita Fleurie Poncie 2024
Säger inte 95 poäng från James Suckling – två årgångar i rad – allt?
Nu är den högst bedömda vinet från den sydvända toppmarken Poncié tillbaka i den eleganta årgången 2024... Överdådigt violparfymerad, koncentrerad, hallonsaftig och mineraliskt elegant som bara den!
Letar du efter det yppersta inom terroirvin från Cru Fleurie – läs vidare…
Det finns nästan 50 namngivna lieux-dits i Cru Fleurie. Sju av dessa terroirs, däribland Poncié, producerar rödvin av så exceptionell kvalitet att de föreslagits för officiell superstatus som ”Fleurie Premier Cru”.
”Towards a Premier Cru Classification? In Fleurie, out of 48 identified lieux-dits, seven have been selected … Les Moriers, Poncié, Les Garants, La Madone. La Roilette, Grille-Midi and La Chapelle des Bois.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Lägg därtill att detta praktexemplar kommer från ingen mindre än Anita Neveu – den enda Beaujolais-vinproducent som har uppnått perfekta 100 poäng hos James Suckling. Någonsin. Du kan se fram emot det…
...
Njut av den till biffar, charkuterier, fågel, ljust kött, fylliga sallader och grillad lax. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Anita Fleurie Poncie 2024?
Domaine Anita Cru Fleurie Poncié 2024 glittrar nästan mörkviolett i glaset…. Doften möter dig med terroirpräglad elegans och mineralisk djup av en annan värld! Krossad granit, våta stenar och en floral bukett av rosor, lavendel och karamelliserade violer välter upp ur glaset i sällskap med delikata vilda hallon, röda och svarta körsbär samt granatäpple med fina streck av svartpeppar, skogsbotten och anis… I munnen är den mjuk och välkoncentrerad med årgångens livligt vibrerande friskhet, som genast väcker aptit på en extra klunk. Fina tanniner samt komplexa inslag av rök, selleriört och lakrits avslutar en stor Fleurie‑upplevelse med bravur. Förnäm Fleurie! Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Hallon
Röda körsbär
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Fleurie Poncie 2024 passar bra till...
Hur är Domaine Anita Fleurie Poncie 2024 framställt?
Vinet är framställt på 100% Gamay, som Domaine Anita väljer ut från 45 år gamla vinstockar på det sydostvända terroiret Poncié i Fleurie. De handplockade druvklasarna fermenterar hela enligt den "semi-karboniska" metoden, där jäsningen delvis sker inne i druvan och där frukten som resultat blir extra framträdande och charmig i det färdiga vinet. Efter 12 dagar pressas musten försiktigt under lågt tryck. Avslutningsvis mognar vinet cirka 6 månader i betongtank samt 3 månader på flaska innan frigivning.
Druvor
GamayOm Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll
























