
Domaine Anita Morgon Château-Gaillard 2024
Ny årgång av historiens högst bedömda Cru Morgon från stjärnterroiret Château-Gaillard!
Med sin majestätiska single-vineyard-Morgon bekräftar den dubbel 100-poängsproducenten Domaine Anita den toppnivå som katapulterade en tidigare årgång högt upp på James Sucklings TOP100 WINES OF FRANCE.
Legendariska Cru Morgon beundras med all rätt för de röda vinernas unika lagringspotential, och Anita Kuhnels Château-Gaillard levererar 2024 essensen av vad Morgon-fans drömmer om att få i glaset.
Druvorna från de 70 år gamla buskvinstockarna är så små och intensiva att vi får Morgon i koncentrat. Ett lysande mästerverk från den tidigare proffscyklisten Anita Kuhnel, som satt racercykeln i garaget för att göra Beaujolais på största allvar.
I källaren får Anita god hjälp av legenden Guy Marion, som som hyllad chefönolog hos Georges Duboeuf gjort vin i mer än 50 beaujolaisårgångar.
Morgon av denna kaliber kan utan svårighet lagras i källaren i flera år. Topköp, toppköp!
Årgångens bästa Morgon? Drick nu, eller spara +10 år från skördeåret.
...
Njut av den till steaks, fransk charkuteri, fågel, ljust kött, lunchrätter, grönsaker, fylliga sallader och ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Domaine Anita Morgon Château-Gaillard 2024?
Domaine Anita Morgon Château-Gaillard 2024 presenterar sig mörklila i glaset… Näsan lovar elegant granit-mineralisk och sensuellt parfymdoftande Morgon från översta hyllan. Ur glaset strömmar parfymtoner av lavendel och salvia, saftiga hallon, körsbär och plommon, medan djupa toner av rökig mineralitet, svartpeppar, lakrits och choklad tillför enorm komplexitet till doften... I smaken är den smooth och läcker, med massor av mörka bär som glider lätt och obehindrat över tungan! Det här är en blockbuster-Morgon — ett vin som makarparet Anita och Guy på ett genialiskt sätt håller läskande och saftigt, samtidigt som det är omåttligt rikt på fina smaknyanser. Matvänliga tanniner bekräftar världsklass… drick nu, eller lagra +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Choklad
Herbes de Provence
Hallon
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker