



Domaine Anita Moulin-à-Vent Haut des Seigneaux 2023
Årets absolut bästa köp...?
Hisdnande elegans från de högsta skiftena av den berömda Cru Moulin-à-Vent!
Om du frågar James Suckling är det ingen producent som kommer i närheten av att utmana Domaine Anitas ledarskap i Beaujolais. Dess rykte beror till stor del på domänens toppviner från Moulin-à-Vent, som har upp till 100 poäng och massor av fruktkraft i pedalerna.
Med sitt magiska Haut des Seigneaux visar Anita vad som händer när fruktintensitet kombineras med ett svalare, mer delikat uttryck som nästan dansar på tungan och påminner om en Volnay eller Chambolle-Musigny.
Hemligheten är handplockade druvor från särskilt svala skiften, vars toppar når över 400 meter över havet. Resultatet är särskilt enastående i årgång 2023, som majoriteten av regionens producenter rankar högre än toppåret 2022...
"Försiktigt uttrycker vinproducenter mer förtroende för denna årgång än 2022" - Vinous
...
Njut av det till pepparstek, franska charkuterier, ljust kött, confiterad anka, fågel, svamprätter och ost. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Domaine Anita Moulin-à-Vent Haut des Seigneaux 2023?
Haut des Seigneaux 2023 gnistrar vackert körsbärsrött på sluttningarna. På näsan, först mineral, sval pepparkrydda och en utsökt blommig finess från parceller på hög höjd. Innan du vet ordet av bombarderas dina sinnen med de mest förtjusande små fruktbomberna av smultron, hallon och saftiga körsbär, vilket gör överlämnandet fullständigt och tvingar dig att föra glaset till munnen. Smaken gör oss verkligen inte besvikna! Moulin-à-Vent har sällan varit så svävande och silkeslen, med en så upplyftande, sval elegans som i detta underbara, livfulla och smakrika glas. Bravo! Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Hallon
Röda körsbär
Svartpeppar
Violett
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Moulin-à-Vent Haut des Seigneaux 2023 passar bra till...
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll