



Domaine Anita Moulin-à-Vent La Rochelle 2023
99 nästan perfekta poäng från James Suckling – för andra året i rad. Håll i hatten och glasögonen, för La Rochelle – med en enda vingård – levererar ett fulländat vin i världsklass i den fantastiska årgången 2023!
"Tentativt uttrycker vinmakare mer förtroende för denna årgång än 2022" - Vinous
Anita Kuhnel är franska vinvärldens nya Superwoman! Som professionell cyklist trampade hon – nu trampar hon druvor och gör oemotståndligt läckra röda viner i Beaujolais. Med La Rochelle 2023 når hon den högsta toppen och står på pallen bland Frankrikes största röda viner.
Den häpnadsväckande höga nivån på "La Rochelle" är obestridlig. Vinet har förekommit på alla tänkbara TOP 100‑listor hos James Suckling – både som ett av de 100 bästa vinerna i Frankrike, i världen och prismässigt. En anmärkningsvärd prestation – och ändå höjer vinet ribban år efter år.
Den sydvända La Rochelle-terroiren i Cru Moulin-à-Vent klassificerades redan 1869 som "Première Classe". För James Suckling smakar det som en stor Pomerol. Parker jämför distriktets toppviner med Pinot Noir från Côte de Beaune. Vi talar om silkeslen kraft, mineralitet och potential för lång lagring...
Det här är värde med extravärde, cru med extra cru och 99‑poängssmulor. 3, 2, 1 – först till m... MOULIN i världsklass!
Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
...
Njut av det till franska charkuterier, fågel, ljust kött, lunchrätter, grönsaker, matiga sallader och ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Domaine Anita Moulin-à-Vent La Rochelle 2023?
La Rochelle 2023 är överväldigande tät och mörklila i glaset ... Doften slår dig med en tsunami av saftiga plommon, björnbär och körsbär som trots sin stora kraft döljer myriader av fina aromatiska nyanser! Viol, nypon, lavendel, skogsbotten, krossad granit, tryffel, svartpeppar, lakrits och örtkryddor... Det röda vinet glider fett och mörkt fruktigt över tungan, nästan som flytande sammet, och när de saftiga plommonen, violerna och tryffeln träffar hjärnans belöningscentrum förstår man omedelbart Sucklings jämförelse med "great Pomerol". Minutlång, mineralisk avslutning. Den största Moulin-à-Vent du kanske aldrig kommer att smaka!
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Choklad
Herbes de Provence
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Moulin-à-Vent La Rochelle 2023 passar bra till...
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener