



Domaine Anita Moulin-à-Vent Reine de Nuit-Aux Caves 2023
Mitt kungarike för ett större Beaujolais... Anita Neveu skapar denna majestätiska Moulin-à-Vent från gamla vinstockar på den sydvända envingården Les Caves.
2022 utnämndes till världens fjärde bästa vininköp. Nu överträffar årgång 2023 av samma vin bedriften med rekordhöga 98 poäng från James Suckling!
Den dubbla 100-poängsstjärnan tar sig till terroiren i nattens kyla för att samla in hela druvklasar, så att endast kärnfrisk och levande färsk frukt hittar vägen till flaggskeppet. Därav vinets namn, "Nattens drottning"
Precis som vinmakaren måste du vakna mycket tidigt för att hitta Moulin-à-Vent ... Helklasjäsning för maximal fruktcharm, toppad med kryddig komplexitet från den lyxiga lagringen på franska ekfat.
En explosion av Beaujolais som nu kan upplevas i 2023 års utgåva... Många tillverkare räknar med att detta toppår blir ännu större än 2022!
...
Njut av det till saftig pepparstek, franska charkuterier, ljust kött, fågel, grytor, confiterad anka, svamp och ost. Servera vid 14–17°C
Drick nu eller spara i över 10 år från skördeåret.
Hur smakar Domaine Anita Moulin-à-Vent Reine de Nuit-Aux Caves 2023?
Reine de Nuit-Aux Caves 2023 har en djup körsbärsröd färg i glaset ... Nosen är i världsklass med graciösa, blomsterlika nyanser och verklig fruktkraft som väller fram från varje vrå. Torkade violer, aromatiska rosor och doftande lavendel möter vilda hallon, björnbär och saftiga svarta körsbär, medan kryddiga fattoner förenas med vilda inslag av libbsticka, svartpeppar, lakrits, rök och krossad granit... I munnen är vinet silkeslent med peppriga röda och mörka bär som dröjer sig kvar imponerande länge och avslutas med munrengörande mineralitet, aromatiska örter och läcker lakrits. Om Cru Moulin-à-Vent är Beaujolais topp är detta grädden på moset — med vispgrädde ovanpå...
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Herbes de Provence
Vanilj
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Moulin-à-Vent Reine de Nuit-Aux Caves 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Anita Moulin-à-Vent Reine de Nuit-Aux Caves 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100% Gamay från 40 år gamla vinstockar på den sydöstra, sydvända toppen av Les Caves i Moulin-à-Vent. För att maximera druvornas färskhet skördar Antia Kuhnel under nattens svala timmar, vilket ger ett vin som nästan bubblar av ljus och koncentrerad bärfrukt. Vinet jäser med 100% hela klasar, vilket resulterar i ett extremt fruktigt och blommigt rött vin med balanserad struktur och en underbar örtkomplexitet från de medföljande stjälkarna. Vinet fulländas med läcker kryddighet efter cirka 12 månader på franska ekfat.
Druvor
GamayOm Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll

























