



Domaine Anita Moulin-à-Vent Trés Vieilles Vignes Les Caves 2023
Les Caves är det område som två gånger har gett Domaine Anita perfekta 100 poäng från James Suckling. En bedrift som ingen vingård i Beaujolais kommer i närheten av att matcha!
"Trés Vieilles Vignes" är ett specialurval från Domaine Anitas äldsta vinstockar på samma 100-poängsskiften. Dessa 80-åriga Gamay-vinstockar är gamla godingar som ger så hopplöst låga skördar att hela projektet egentligen bara blir meningsfullt när man sitter med vinet i glaset...
Och vilken drink! Mörk, koncentrerad och ändå oändligt elegant... Det är med sådana här superviner som Domaine Anita etablerar sig som Moulin-à-Vents svar på Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne och de stora Cru Classé-slotten i Bordeaux.
De största Beaujolais-vinerna kommer från Moulin-à-Vent, känd som Cru-byn med störst smak- och lagringspotential. Anita Kuhnel dominerar totalt med fyra av de bästa Moulin-à-Vent-vinerna på James Suckling TOP 7 för årgång 2022.
Nu kan du uppleva en av dem i den nya 2023-utgåvan... Flera tillverkare förväntar sig att årgången kommer att bli ännu större än 2022!
Drick nu eller spara 10+ år från skördeåret.
...
Njut av det till franska charkuterier, fågel, ljust kött, lunchrätter, grönsaker, matiga sallader och ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Anita Moulin-à-Vent Trés Vieilles Vignes Les Caves 2023?
Med sin karaktäristiskt mörklila färg står Les Caves Trés Vieilles Vignes 2023 majestätiskt i glaset... Näsan lovar Moulin-à-Vent i världsklass, där kraft och finess är vackert förenade! Viol, lavendel, peppar, mynta, lakrits och örtkryddor blandas med utsökta dofter av hallon, skogsbär, björnbär, blåbär och plommon... Vinet smeker tungan med en elegant, silkeslen textur innan bärfrukten exploderar i total fruktsmak. Lager på lager av fina nyanser uppenbarar sig i tur och ordning, medan eftersmaken byggs upp till en storslagen final. De äldsta vinstockarna, den finaste terroiren, den största cru:n, den bästa producenten... Det här är sagolikt Beaujolais, där alla element samlas för att skapa en högre, harmonisk helhet. Terroirvin i världsklass!
Smaknoter
Björnbär
Herbes de Provence
Hallon
Lakrits
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Moulin-à-Vent Trés Vieilles Vignes Les Caves 2023 passar bra till...
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll