







Domaine Geantet Pansiot Coteaux Bourguignons Pinot Noir 2023
“Nestled between the Côte and Hautes Côtes de Nuits, 'Les Combles,' 'Les Chaumes,' and 'En Castets' parcels give rise to a Pinot Noir of great elegance.” – Domaine Geantet-Pansiot
En mikroduktion på 6000 numrerade flaskor…
Det är inte utan anledning som Wine-Searcher rankar Domaine Geantet-Pansiot i TOP10 på deras lista över Bourgognes bästa viner från appellationen Coteaux Bourguignon!
Druvorna till denna saftiga röda bourgogne handplockas från upp till 50 år gamla Pinot Noir-vinstockar på 1,30 hektar i kullarna bakom Nuits-Saint-Georges – närmare bestämt från parcellerna 'Les Combles', 'Les Chaumes' och 'En Castets' nära byarna Messanges och Curtil-Vergy.
Skördeuttaget på 40 hl/ha är oerhört lågt och ambitiöst för appellationen, och den resulterande fruktintensiteten förädlas av lyxiga kryddtoner från den extraordinära 14–18 månader långa lagringen på ekfat – 20 % helt nya! Lär känna din bourgognemästare genom basvinerna…
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot är därför listat bland topparna i såväl referensverket The Great Domaines of Burgundy som i Benjamin Lewins A Guide to 500 Leading Vineyards, sida vid sida med andra tungviktare från Gevrey-Chambertin som Armand Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
Bakom projektet står far och son, Vincent och Fabien Geantet, som i superårgången 2023 levererar kanske den finaste Coteaux Bourguignon Pinot Noir vi hittills fått i glaset… Mycket begränsad upplaga!
......
Njut av denna härliga bourgogne till biffar, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tatar och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Coteaux Bourguignons Pinot Noir 2023?
Domaine Geantet-Pansiot Coteaux Bourguignons Pinot Noir 2023 står vackert körsbärsröd i glaset… Doften öppnar ljust och lekfullt med bäriga aromer av vildhallon, skogssmultron, röda blommor, körsbär och torkade örter, bakom vilka kryddiga, lyxiga nyanser av rök, choklad och kaffe från den långa lagringen på delvis nya fat skymtar fram… I munnen lever den röda bourgognen mer än väl upp till den fina doften! Vinet levererar lättslurpad saftighet och ungdomlig Pinot Noir-charm, samtidigt som det högbelägna terroiret tillför mineralisk spändhet och en sval kant till helhetsintrycket. Silkeslena tanniner och diskreta fatkryddor lyfter eftersmaken till en förvånansvärt hög nivå – vilket gör glaset svårt att lägga ifrån sig igen. Ett bourgognevin som trotsar appellationens vanliga blygsamhet med äkta Geantet-Pansiot-klass! Drick nu eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Hallon
Kaffe
Röda körsbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Coteaux Bourguignons Pinot Noir 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener