
Jura Seven Wood Single Malt skotsk whisky
Om destilleriet
"Kreativitet, uppfinningsrikedom och hederlig gammaldags magkänsla förknippas med dem som bor på ön Jura. Denna förmåga att återuppfinna, återuppliva och återskapa är bland annat det som får destilleriet och samhället på ön att blomstra. Detta – blandat med en god portion vidskepelse och den sällsynta förmågan att blicka in i framtiden – har tidigare präglat några av destillaten från detta unika ö-destilleri. Dock förhåller det sig så att det även i ett så litet isolerat samhälle finns individer som sticker ut från mängden – det är prästen, läkaren, skolläraren och destillerichefen.
Här är det dags att lyfta fram den sistnämnda. Det är Graham Logan som, efter 20 år på destilleriet, har tagit över posten från den legendariske Willy Cochrane. Graham har med sina särskilda färdigheter skapat en whisky som har mognat på sju olika typer av ek: ex-Bourbon amerikansk vit ek, de franska sorterna; Limousine, Vosges, Troncais, Allier, som främst används för lagring av cognac och armagnac samt Jupilles- och Les Bertranges-ekfat, även de från Frankrike, som används för lagring av rött och vitt vin. Under påverkan av alla dessa utsökta franska och amerikanska ekfat finner man en sällsynt balans och ett djup som för med sig en antydan av rök till helheten.
Den mahognygyllene vätskan har en nästan ’Irish Whiskey-liknande’ doft av persikor, som följer med ut i smakintrycket, vilket också rymmer skarpare toner av lakrits och kanderade apelsiner. Detta lilla kalejdoskop följs av en raffinerad eftersmak med en tunn slöja av rök.
Kreativitet, uppfinningsrikedom och hederlig gammaldags magkänsla, mixad med en rejäl portion ’knowhow’ i allra högsta potens."