
Louis Moreau Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2019
2019 är en absolut pärla av en Chablis-årgång, med de vita vinerna som landar precis i den söta punkten mellan 2017 års livfulla friska mineralitet och 2018 års imponerande fruktrikedom.
Les Fourneaux betyder "ugnarna". Varumärket hänvisar direkt till den perfekta solexponeringen av terroiren, som Louis Moreau använder här för att producera en Chablis 1er Cru med smakrikedom och klass som andra producenters Chablis Grand Cru!
Passar utmärkt till ångad fisk, rom och skaldjur, sushi, lättrökt mat och krämiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Louis Moreau Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2019?
Redan i glaset: den absolut renaste Chardonnay med delikata gröna nyanser. Nosen är underbart delikat, med läckra aromer av vårblommor, gröna äpplen, saltad citron, kiwi, mandarin och ananas, som snart får sällskap av lite yoghurt och mineralflinta. Läckert krämig på tungan med en vibrerande mineralisk friskhet och delikat frukt som elegant övergår i en lång och munrengörande finish. Snygg Chablis! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Louis Moreau Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2019 passar bra till...
Om Louis Moreau
I hjärtat av Chablis hittar man Domaine Louis Moreau, där man sedan 1814 producerat vin under familjens namn. Den ambitiöse Louis Moreau representerar den sjätte generationen i familjen, vars imponerande stamtavla sträcker sig långt tillbaka, och han för vidare det traditionsrika familjeföretaget med stolthet. Louis Moreau utbildade sig till oenolog vid Fresno‑universitetet, varefter han turnerade runt i Kalifornien och experimenterade med att göra vin på olika platser i den soliga delstaten, innan han slutligen återvände hem till det svalare Chablis för att ta över efter sin far.
Den akademiskt utbildade Moreau leder arbetet i vingårdarna utifrån ett hållbart förhållningssätt och höga miljöstandarder, och han söker alltid det mest naturliga alternativet när viktiga beslut ska fattas i vingårdarna eller i vineriet. Stilen är delikat, mineralisk och utan fatdominans – Chablis enligt boken! År 1904 erhöll familjen Moreau monopol på den eftertraktade marken Chablis Grand Cru Clos Les Hospices, från vilken de frambringar några av de mest finessrika, komplexa och eleganta viner som sällan finner sin like.
Moreau producerar också Petit Chablis, Chablis och Premier Cru‑viner, som alla har en sak gemensamt: de håller en mycket hög nivå, och även deras Petit Chablis rankas högt på kvalitetsstegen. Familjen äger också Domaine de Biéville, som ligger i den östra delen av Chablis‑appellationen. Jean‑Jacques Moreau utvalde dessa marker redan på 70‑talet på grund av deras goda söderexponering och en särskild jordmån som skapar gynnsamma förutsättningar för framställning av premiumviner i en något fylligare stil än de från det andra domänet. Moreau‑familjen erkänns idag som en av de skickligaste producenterna i Chablis.
Stilen är delikat, mineralisk och utan fatdominans – Chablis enligt boken! År 1904 erhöll familjen Moreau monopol på den eftertraktade marken Chablis Grand Cru Clos Les Hospices, från vilken de frambringar några av de mest finessrika, komplexa och eleganta viner som sällan finner sin like. Moreau producerar också Petit Chablis, Chablis, Premier Cru och flera Grand Cru‑viner, som alla har en sak gemensamt: de håller en mycket hög nivå.
Du hittar Domaine Louis Moreau i hjärtat av Chablis, där de sedan 1814 producerat vin under familjens eget namn. Idag är det sjätte generationen som leder vinhuset, vilket erkänns som en av de främsta producenterna i hela Chablis. Med ett hållbart förhållningssätt och höga miljöstandarder söker Louis Moreau alltid det mest naturliga och gröna alternativet när viktiga beslut ska fattas i vingårdarna eller i vineriet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning