
Manzone Barolo DOCG Bricat 2021
Prislögner värre än Pinocchio... Med Antonio Gallonis stöd stiger Manzones Baroloer i hissfart mot den absoluta eliten i dessa år, med viner som typiskt ligger i prisklassen 500-1.000 DKK per flaska - eller ännu mer. Vi pratar om de bästa köpen i rånarklassen!
Denna rekommendation gäller särskilt för det underbara vinet Bricat, som Mauro Manzone gör på Nebbiolo från över 50 år gamla vinstockar på den översta och soligaste delen av Monforte d'Albas ikoniska Cru Gramolere-terroir.
Resultatet är en magnifik Barolo som på ett unikt sätt kombinerar maskulin och intes Barolo med feminin blommighet och silkeslen frukt. Ren världsklass redan - och med årtionden av källarpotential kvar!
Och naturligtvis är 2021 en historisk höjdpunkt för Barolo i allmänhet. Sällan har kritikerna varit mer eniga om att detta är årgången som ingen Barolofantast bör missa...
Njut till svamprisotto, lammstek, saftiga biffar, mustiga pastarätter, svamp och tryffel och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Drick nu med syresättning eller spara +20 år från skördeåret.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Bricat 2021?
Bricat 2021 har en vacker ljus körsbärsfärg med ett klassiskt tegelstensfärgat Barolo-utseende ... Näsan lämnar ingen tvekan. Det finns en enorm Barolo i glaset! Från glasets yta stiger en underbart nyanserad doft av torkade rosor, färsk mynta, körsbär, tranbär, plommon, Herbes de Provence, mentol, kamfer, tjära, engelsk lakrits och rostade kaffebönor... I munnen är konsistensen härligt len, medan superårgång 2021 sprider sin stora frukt generöst i hela munnen. Avslutningen är lång och komplex med mycket nerv, oändlig mineralitet och en fast handskakning från tanninerna som en avskedssalut. En elit Barolo? Det kan du ge dig på... förutom priset!
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Läder
Rose
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Manzone Barolo DOCG Bricat 2021 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.