
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2016
Vi trodde att 2015 års Castelletto var toppen, men så kom 2016...
En högljudd Barolo-blast från en terroir som den berömde vinkritikern Antonio Galloni har kallat "Outstanding". 2016 kommer att gå till historien som en av de bästa i mannaminne, en samlarårgång med massor av minnesvärda viner!
Den "extrema" enskilda vingården Castelletto är känd för att producera kraftfulla och koncentrerade viner. Kort sagt..: Här får du hög Barolo-kvalitet för dina pengar.
Cru Castelletto ligger i östra Monforte d'Alba och sluttar ner mot gränsen till grannområdet Serralunga. Den branta terrängen och de magra sandstensjordarna ger viner med naturlig kraft och koncentration.
Om 2015 var bra, var 2016 utmärkt. 98 poäng i Wine Spectator's Vintage Chart vittnar om årgångens exceptionella kvalitet.
Manzones mörka Castelletto 2016 når svindlande höjder!
Njut av det till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Castelletto 2016?
Vacker tegelröd färg på den mörka sidan sett genom Barolo-glasögon. Tät och intensiv doft som gör intryck med sin mörkröda, begynnande mogna körsbärsfrukt, rosor och nyplockade smultron. Dofter av balsamico, kamfer, rök, tobaksblad, läder och rostade espressobönor dröjer sig kvar i luften. I munnen, en underbar kombination av kraft och finess, ett vin med en elegant statur som visar upp sin terroir på det mest övertygande sättet! En komplex mineralitet anländer tillsammans med små smekningar av friskhet i avslutningen. Den välkryddade frukten samspelar med de fortfarande lite sträva tanninerna som kommer att mjukna mer och mer med tiden. Ett vin som kräver tid och tålamod, eller åtminstone en karaff. Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2016 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.