





Manzone Barolo DOCG Castelletto 2017
Häpnadsväckande brant med extremt näringsfattig jord... Från ett frimärke på bara 1 hektar, 400 meter upp på Cru Castelletto i östra Monforte d'Alba, kommer familjen Manzones mest ikoniska Barolo.
I glaset en muskulös, magnifik Nebbiolo som på ett magiskt sätt kombinerar kraft, komplexitet och lagringspotential med så mycket fruktcharm och mjukhet att resultatet redan blåser bort de stora kritikerna.
Så stark att Antonio Galloni har Manzone Castellotto som delad #3 för hela 2017 års Barolo-årgång... Endast marginellt överträffad av två 2000-kronorsviner från Conterno. Barolo-fans, missa inte detta toppvin!
Njut av det till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Castelletto 2017?
I glaset en klassisk granatröd Barolo med tegelstensfärgade nyanser nära glasets kant... Nosen är djup och komplext lockande med aromatiska dofter av vissna violer, mynta, hallon, torkade tranbär och mörka körsbär, som döljer spännande bakgrundstoner av kamfer, tryffel, apelsinskal, rostade espressobönor och lakrits. I gommen är det mjukt och utsökt med frukt, fat och en underbar skogsmarksmineralitet i nästan perfekt harmoni. Tanninerna är definitivt av den köttvänliga sorten, men ändå ytterst kontrollerade ... Slutsats, ytterligare en mästarklass Barolo från Manzone! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2017 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.