
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2020
Recensionerna talar för sig själva... År efter år levererar Manzones Cru Castelletto en vingårdsbarolo på en skyhög nivå. 2020 är verkligen inget undantag!
Vingården sluttar brant från det östligaste Monforte d'Alba ner mot gränsen till den angränsande Serralunga-zonen. Markens sluttning och sandstensjordar ger en extrem naturlig dränering, vilket i slutändan ger druvor och vin med enorm struktur och intensitet i glaset.
Castelletto kan ta några år på sig att utveckla sin potential i världsklass, men även här kommer årgång 2020 till undsättning ... Med sin uttrycksfulla fruktcharm och mer rundade tanniner är 2020 mer öppen och givande vid frisläppandet än till exempel föregångaren 2019.
...
Njut av det till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Castelletto 2020?
Castelletto 2020 presenterar sig som en klassisk granatröd Barolo med tegelstensfärgade nyanser nära kanten av glaset... Djup och lockande på näsan med underbara aromer av torkade rosor, tranbär, mörka körsbär och plommon, som avslutas med komplexa toner av kamfer, tryffel, apelsinskal, rostade espressobönor och lakrits ... På tungan får du en rik och köttig Barolo med årgångens toppfrukt i en storskalig charmoffensiv. Diskreta fatkryddor och en underbar skogsmarksmineralitet framträder elegant i eftersmaken, där tanninerna gör sig gällande utan att dominera... Manzones masterclass får ytterligare ett lyft! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Kaffe
Läder
Rose
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2020 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.