
Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2022
"Manzone är en av de egendomar i Barolo som har potential att stiga upp till den verkliga eliten. Vinerna har varit fantastiska under de senaste årgångarna" - Antonio Galloni
Japp, Manzones "baby Barolo" är din garanti för gigantisk dryckesglädje!
Om du älskar smaken av Barolo, men föredrar det drickfärdigt tidigt och billigare, är detta saftiga terroirvin ett måste.
När Decanters professionella Piemonte-panel gav sig ut för att hitta "Nebbiolo med stort värde" genom att blindtesta 72 viner, triumferade Manzone Il Crutin med en TOP 5-placering...
Mycket talande för nivån handplockar Mauro Manzone druvorna från två enastående Cru-terroirs, Castelletto och Gramolere, i Barolos prestigefyllda Monforte d'Alba-subzon.
Vinets namn "Il Crutin" hänvisar till en historisk byggnad i centrum av Gramolere-fältet. Byggt på 1800-talet och ägs av familjen Manzone sedan 2000.
Njut av denna saftiga Nebbiolo som ett mysigt glas eller till biffar, pasta, pizza, italienska delikatesser, svamp och lagrade ostar. Servera vid ca 16-18°C.
Hur smakar Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2022?
Il Crutin 2022 presenterar sig med en vacker ung körsbärsfärg i glaset ... Näsan vibrerar av saftiga Nebbiolo-nyanser av tranbär, nyplockade smultron och röda körsbär, som efter några virvlar i glaset kommer i gott sällskap med komplexa inslag av ros, rök, skogsmark, rosmarin och krossade stenar ... I gommen är det slurpigt saftigt med nästan burgundiska egenskaper. I vilket fall som helst har det röda vinet en charm, finess och drickbarhet som gör det omöjligt att hålla glaset från munnen... Friskt och fint nyanserat avslut där de fina tanninerna balanserar både med och utan mat. Ja, tack så mycket! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Rose
Röda körsbär
Rök
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2022 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.