
Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2023
"Manzone är en av de egendomar i Barolo som har potential att stiga upp till den verkliga eliten. Vinerna har varit fantastiska under de senaste årgångarna" - Antonio Galloni
Topprecenserat av James Suckling, Bottleneck och Decanter - nu är det tillbaka!
Manzones sedan länge utsålda "baby Barolo" Il Crutin har landat i en ny, vacker 2023-årgång. Men skynda dig - antalet är mycket begränsat.
Om du älskar Barolo-smaken men föredrar något mer lättillgängligt i både stil och pris, är detta saftiga terroirvin från Manzone ett måste att prova.
Fråga bara Decanter, vars panel i Piemonte blindprovade 72 viner i jakt på "Nebbiolo med stort värde". Resultatet? En topp 5-ranking för Manzone Il Crutin märkt HIGHLY RECOMMENDED!
Druvorna handplockas från två av Barolos mest erkända cru-terroirs, Gramolere och Castelletto, båda belägna i den prestigefyllda Monforte d'Alba-subzonen.
Vinets namn "Il Crutin" hänvisar till en historisk byggnad i centrum av Gramolere-fältet. Byggt på 1800-talet och ägt av familjen Manzone sedan 2000...
Njut av denna saftiga Nebbiolo som ett mysigt glas eller till biffar, pasta, pizza, italienska delikatesser, svamp och mogna ostar. Servera vid ca 16-18°C.
Hur smakar Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2023?
Il Crutin 2023 gnistrar elegant körsbärsrött i glaset ... Doften är frisk och livlig med klassiska Nebbiolo-aromer av tranbär, smultron och röda körsbär. Efter lite syresättning utvecklas vinet med mer komplexa lager av rosenblad, rök, skogsmark, rosmarin och krossade stenar ... I gommen är det saftigt och livfullt med en nästan burgundisk finess. Det finns en seriös komplexitet och en oemotståndlig fruktsmak som gör det omöjligt att hålla glaset borta från munnen. Avslutningen är frisk och nyanserad med eleganta tanniner som spelar vackert - både solo och som matkompis. Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Rose
Röda körsbär
Rök
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Manzone Langhe Nebbiolo Il Crutin 2023 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.