
Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva "Oro" 2011
Magi, trolldom och trollkonster! Endast i 7 exceptionella årgångar har Marco Parusso släppt sitt absoluta flaggskepp, som utan tvekan hör hemma på hitlistan över Italiens och världens största röda viner.
Bakom den gyllene etiketten döljer sig ett extremt kräsna urval av Nebbiolo-druvor från den berömda Cru Bussia, den mest legendariska vingården i Monforte d'Alba.
9 år på fat och flaska i Parussos svala skattkammare... et voila! En 24-karats tryffeldoftande Barolo Riserva-upplevelse på en oförglömligt hög nivå. Mycket få flaskor!
Njut av det till saftigt nötkött, lamm, tryffel, svamprisotto, fylliga pastarätter, lagrade ostar och som meditation. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva "Oro" 2011?
Vacker mogen Barolo-färg med nyanser av tegel. Kort sagt, doften är mirakulös ... med lockande aromer av torkad blomsterbukett, ljusa skogsbär, kirsch och mörka plommon, följt av vansinnigt komplex våt skogsmark, vit tryffel, mynta, tobak, torkat kött, läder, cederträ, kakao och mokka. Sammetslen i gommen med lyxigt kryddiga fruktnoter som tonar ut i den extremt långa finishen med förtrollande toner av skogsmark och de ädlaste Barolo-tanninerna i mannaminne. En hedonistisk maktdemonstration.
Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva "Oro" 2011 passar bra till...
Hur är Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva "Oro" 2011 framställt?
Vinet är gjort på 100% Nebbiolo från den berömda superdruvan Bussia, närmare bestämt från den syd/sydostvända Rocche och den syd/västvända toppmarken Munie. Hela druvklasar skördas för hand från upp till 50 år gamla vinstockar och torkas i upp till 6 dagar, vilket ger stjälkarna en träig brun färg och minskar de bittra tanninerna.
Efter aromutvinning genom kall maceration spontanjäses vinet utan tillsats av svaveldioxid och med 70% inblandning av stjälkar. Jäst med fruktbevarande temperaturkontroll och noggrann maceration, innan 18 månaders slutlig mognad i franska barriques i kontakt med den fina jästfällningen. Buteljerad med minimal svaveltillsats och flasklagrad i minst 5 år före lansering.
Druvor
Sauvignon BlancOm Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning













