0Varukorg

Tillbaka

Parusso Barolo Vinlåda Årgång 2016 i trälåda

Italien

Italien, Piemonte

450 cl

1 låda per st.
5 894,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Parusso Barolo Vinlåda Årgång 2016 i trälåda

Italien

Italien, Piemonte

450 cl

 

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker 

Gillar du vinernas kung från Piemonte? Då kan du just nu uppleva tre topprecenserade Barolo från stjärnproducenten Parusso, vars viner belönas med upp till 99 poäng av de stora recensenterna. Stilen är intensiv, mörk och nästintill perfekt! Alla vinerna är från den magnifika 2016-årgången, som utropas som helt exceptionell.

OBS: Vinerna levereras i en exklusiv trälåda, och en korkskruv samt dropstop ingår.

2 x Parusso Barolo DOCG Mosconi 2016 (ord. pris vid 1 st. 799,00 kr.)
Kompakt och intensiv power-Barolo från cru Mosconi i hjärtat av Monforte d’Alba. Vinet hyllas med hisnande 97 poäng av två berömda recensenter. En Barolo-upplevelse i särklass — något man nästan måste prova åtminstone en gång i livet.

| 97 poäng James Suckling | 97 poäng Gardini Notes l 95 poäng Vinous l

2 x Parusso Barolo DOCG Mariondino 2016 (ord. pris vid 1 st. 519,95 kr.)

En mycket storslagen Barolo från det extraordinära terroiret på cru Mariondino i Castiglione Falletto. Den magra jorden och upp till 40 år gamla vinstockar ger en Nebbiolo med mörk kraft och floral finess i nästan zenlik balans.

l 96 poäng Wines Critic.com l 95+ poäng Luca Gardini, World Champion Sommelier l 95 poäng Intravino l 94 poäng Robert Parker l 94 poäng James Suckling l 94 poäng Vinous l 94 poäng Falstaff l 17,5/20 Vinum 

2 x Parusso Barolo DOCG Bussia 2016 (ord. pris vid 1 st. 749,95 kr.)
Sublim 99-poängs Barolo-kraft och parfym från två av cru Bussia:s mest prestigefyllda enstaka lägen, Rocche och Munie. Bussia är Barolos super-cru, som var en av de två första som officiellt fick lov att stå på Barolo-etiketterna. Utan tvekan årets bästa Bussia!

l 99 poäng Luca Gardini World Champion Sommelier l 96+ poäng Vinous l 96 poäng Robert  Parker l 96 poäng Intravino l 96 poäng Andreas Larsson (Blind Tasted) l 95 poäng James Suckling l 95 poäng Falstaff

Om Parusso

”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng är hans viner i årgång 2016 nära nog perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcell på cru-läget Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg världsklasspotentialen och började i början av 1970-talet köpa upp nya topplägen med sikte på produktion av Barolo under eget namn. 1986 kom den oenologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen skjutit i höjden till framstående referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tunga aktörerna som grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen disponerar i dag över 28 hektar vingård, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt Nebbiolo-druvan. Alla vingårdar odlas ekologiskt och zonspecifikt, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas efter varje mikroterroir. Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Mycket ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70% inkluderas i vinifieringen.     

Efter flera dagars aromautdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken upp till 33°C i 2 dygn för att få ut maximal färg från druvskalen. Därför är Parussos Baroloer alltid mörka i färgen. Därefter följer spontan jäsning vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskalen och den jästa musten. När allt socker är jäst ut höjs temperaturen igen för att driva ut den sista tanninen och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Baroloer 18 månader på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt... 

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, vita Sauvignon Blanc-viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner. 

 

 

1 låda per st.
5 894,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2016

Innehåll

450 cl

Servering

16-18 °C

Lagringspotential

15-20 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

1 st. trälåda
Liknande produkter