
Parusso Langhe Sauvignon Rovella 2018
Sauvignon Blanc i världsklass ser man sällan utanför Loire och Nya Zeeland, men wow!
Marco Parussos vita flaggskepp är en seriös utmanare till Italiens bästa Sauvignon, vilket bara är att förvänta sig av vinmakaren bakom flera 99-poängare kult-Barolo.
Rovella görs med druvor från den svala norra sidan av Barolo-toppfälten Monforte d'Alba och Castiglione Falletto. Det mineraliska och exotiskt fruktiga vita vinet, liksom det stora vita Cru Classé från Bordeaux, jäses och lagras på ädla franska barriquer.
Och till det här priset kan fransmännen komma och gå... ett absolut måste-försök för äventyrliga fans av vit bourgogne och bordeaux.
Drick nu eller spara 5-8 år från skörd,
Njut till grillad tonfisk och lax, rostad fågel, smörstekt sparris, antipasti, vitello tonnato och krämiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Parusso Langhe Sauvignon Rovella 2018?
Ljust gyllene i glaset. Nosen är aromatisk och lockande, med smaker av fläder, saltad grapefrukt, krusbär, mogna persikor och aprikos, elegant följt av flinta, rök, vanilj och en antydan till honung från fatlagringen. Mjuk och krämig i gommen med vackert nyanserad, frodig frukt, avslutning med välintegrerade fatkryddor och en fantastisk mineralfiness. Stor upplevelse av vitt vin!
Parusso Langhe Sauvignon Rovella 2018 passar bra till...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning