0Varukorg

Tillbaka

Xavier Ventoux 2023

Frankrike

Frankrike, Rhône

750 gram

1 st. per st.
404,95 SEK
6 st. per st.
404,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
Superb Wine Enthusiast

Beställ före

8 timmar 33 min

så skickar vi det idag!

Xavier Ventoux 2023

Frankrike

Frankrike, Rhône

750 gram

"95 points. Superb" - Wine Enthusiast

"These are pure, elegant, beautifully balanced wines that bring to mind 2012 or 2020." - Jeb Dunnuck

Xavier Ventoux 2023.... en populär och mycket matvänlig Rhône-favorit bland danskarna!

Det ikoniska, skalliga Mont Ventoux reser sig 1912 meter över vinodlingarna i Rhônedalen - ett mytomspunnet berg som väcker minnen av stora danska cykelprestationer och fina sydfranska rött viner i samma andetag.

Från den fantastiska årgången 2023 levererar 100-poängaren Xavier Vignon ett starkt bevis på att Ventoux röda - i rätt händer - kan konkurrera med Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras. Och till en bråkdel av kostnaden.

Med Châteauneuf Grenache- och Syrah-druvor i spetsen - handplockade från upp till 100 år gamla vinstockar - skapar Xavier ett mjukt, fruktigt och extremt matvänligt Ventoux. Smaken förstärks ytterligare av en partiell fatlagring under 12 månader, vilket ger fina kryddiga nyanser och extra djup till vinet.

Servera den till nästan allt - från biffar och lamm till ljust kött, hamburgare, grytor, charkuterier och krämiga ostar. Xavier Ventoux gör allt. Avnjut vid 16-18°C.

1 st. per st.
404,95 SEK
6 st. per st.
404,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
Superb Wine Enthusiast

Beställ före

8 timmar 33 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Xavier Ventoux 2023

Superb

Wine Enthusiast

92 Point(tidigare årgång)

Bettane & Desseauve

Composed of 50% Syrah, 30% Grenache and 20% Mourvèdre, this pretty Ventoux turns out to be full-bodied and smooth, expressing beautiful notes of fresh black fruits (blackberry), a delightful and delicious wine.

92 Point(tidigare årgång)

Winewherever, Rasmus Christensen

Det skaldede bjerg har raslet en vin af sig med en friskhed, som man ellers sjældent oplever i det sydlige Rhone. Den har både røde og mørke bær, en lille krydret bitter urtetone og en syrefriskhed der sætter mundhulen i vibrationer. Det er næsten svært at tro, at den holder 14,5% alkohol, for den er fuldstændig integreret. En moderne fortolkning af Ventoux.

92 Point(tidigare årgång)

Flaskehalsen

Det er en skøn kombination af friskhed og dybde, der præger denne Rhone-vin fra Ventoux-området mod syd. Det meste af drueblandingen, der består af Grenache, Mourvedre og Syrah-druer, bliver lagret på betontanke for at fastholde den frugtige friskhed, mens en lille smule lagrer på egetræsfade, der medvirker til de diskrete men alligevel vigtige, krydrede nuancer. Kontrasterne mellem de modne men friske bær på den ene side og den fyldige mundfornemmelse giver en flot balance i en vin, der opnår sin markante power uden at blive tung eller voldsom.

91 Point(tidigare årgång)

Natalie Maclean

From the Ventoux in the Rhône wine region, Xavier Vignon 2019 is an elegant Rhône red crafted from Syrah, Grenache and Mourvèdre wine grapes. Fresh, dry and juicy with ripe raspberry, cherry, wild herbs, lemon zest and well-integrated toasty oak spice flavours savoury and lingering on the palate. Tannins are fine-grained.

91 Point(tidigare årgång)

Vinvalget

Tydelig duft af Grenache med modne søde hindbær, jordbær og blommer sådan lidt henad skøn rødgrød men alligevel lige med lidt mørke brombær på toppen. Klassiske Rhone noter af sort oliventapenade, viol og timian samt lidt brændt ler, kaffegrums og en super fræk mineralsk nærmest kødlig saltethed. Næsen er både moden og energisk frisk. I munden en bund af røde blommer med hindbær, jordbær og brombær. En snas røg, en smule alkohol og igen en ganske fræk saltet lakrids note. Smagen er som duften moden, men med en fin vibrerende rød syre, saltet mineralitet og en dejlig støvethed, som mursten eller beton der kløves med en sav på en varm sommerdag. 91p.

91 Point(tidigare årgång)

Mad og Monopolet

Xavier leverer vitterligt vin på alle hylder – denne er i kategorien ”hverdagsvin” og bliver klart bedst af at have lidt modspil fra julemad, simreretter eller retter med kød. Det har nemlig den effekt, at tanninerne i vinen blødgøres. Den byder på duft af viol, solbær, lakrids, tørrede krydderurter og grillet peberfrugt. I munden har den masser af dybde, fylde og et godt frugtbid samt levende syre og gode tanniner.

90 Point(tidigare årgång)

James Suckling

Dense, fruit-driven and textural red from Ventoux. Cassis, dark cherries, blackberries and dried violets on the nose. Medium to full body with fine tannins. Juicy and fruity with a velvety core of berries and spices in the finish.

90 Point(tidigare årgång)

Houlberg

Virkelig dejlig duft ... en anelse varmere og mere sammenhængende end 2020'eren, men dog fortsat med en stenet mineralitet, men også masser af engelsk lakrids, rhônekrydderier, eukalyptus, timian samt læder violer, skovbund og en frugt af hindbær, sorte kirsebær med noget svag sødme til sidst. I munden er det et lille kraftværk ... masser af mørk, fyldig og afrundet frugt med hindbær, ribs og brombær, noget peber, strenge og saltede mineraler og igen fyldighed, sødme og dybde. Der er både sød finsk og tør engelsk lakrids, en pose spejderhagl, masser af frugt og flot integrerede tanniner, som næsten uden du mærker det, bare lige sætter sig på dine tænder. På en eller anden måde virker denne 2021 mere komplet end 2020'eren, så 90 point

Hur smakar Xavier Ventoux 2023?

Xavier Ventoux 2023 presenterar sig i glaset med en djup, mörk lila färg ... Näsan öppnar kryddig och fruktig med aromer av svarta körsbär, smultron, svarta vinbär och torkade violer. Komplexa toner av provensalska örter, plommon, lakrits, mörk choklad, vanilj, läder och en antydan till skogsmark ... I munnen är vinet silkeslent och koncentrerat med fantastisk struktur och en mogen, kraftfull fruktprofil som visar årgångens höga kvalitet. Eftersmaken är lång och kryddig, snyggt avrundad av silkeslena tanniner... Ett av de största Ventoux-vinerna från Xavier hittills - både när det gäller kraft och finess! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Plommon

Tasting Note Icon

Herbes de Provence

Tasting Note Icon

Hallon

Tasting Note Icon

Svartpeppar

Tasting Note Icon

Violett

Xavier Ventoux 2023 passar bra till...

Hur är Xavier Ventoux 2023 framställt?

Xavier Ventoux är gjord av en utsökt blandning av 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Mourvèdre, där både Grenache och Mourvèdre kommer från upp till 100 år gamla vinstockar. Druvorna plockas från cirka 60 små lotter 250-400 meter över havet. Dels från kullarna nedanför det legendariska "skalliga berget" Mount Ventoux, dels från högre terrasser i kalkstensberget Dentelles de Montmirail. För att skapa en unik och komplex smakupplevelse låter Xavier Vignon druvsorterna jäsa tillsammans. Vinet är till största delen fruktlagrat i betongtankar, medan 5% får extra kryddigt djup på små franska ekfat under 12 månader.

Lagringstyp

Betongtank

Fat-/ Ekfatslagring

Om Xavier

image

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2023

Vikt

750 gram

Servering

16-18°C

Lagringspotential

6-8 år fra høståret

Lagring

BetongtankFat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter