





Zeni Amarone della Valpolicella 2020
Zeni toppar återigen listan som Danmarks bästa Amarone-köp i den nya årgången 2020, med betyget "Outstanding" av Robert Parker.
WAUW för en Amarone ... med upp till 16% alkohol, frukt i världsklass och en lagringspotential som sträcker sig 15 år in i framtiden. Men som James Suckling nämner i sin nya topprecension är Zenis Amarone helt enkelt mer lättillgänglig och drickbar än många andra, så lycka till med att lämna flaskorna så länge ...
Amarone är dyrt att producera. Druvorna måste "torka", helst i flera månader, för att få den intensiva, fruktiga och koncentrerade smaken. En mycket dyr process för tillverkarna, men en nödvändighet för att få fram de eftertraktade smaknoterna.
På Zeni fokuserar man på kvalitet. De torkar sina druvor längre än nödvändigt, skördar för hand från gamla vinstockar och lagrar på ekfat. Det här är bara några av hemligheterna bakom Danmarks bästa Amarone-köp...
Njut av vinet som ett mysigt glas, lammstek, vilträtter, grillat fläsk och rejäla nötköttsrätter. Kan även serveras till tapas eller ett urval mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Zeni Amarone della Valpolicella 2020?
Zeni Amarone 2020 seglar djärvt och mörkt körsbärsrött i glaset ... Nosen lovar intensiv Amarone av högsta kvalitet! Massor av viol och djärv mogen bärfrukt, som öppnar sig fint mot engelsk lakrits, katrinplommon, russin, örter och söta kryddor från fatlagringen ... I gommen, rik och koncentrerad med en utsökt antydan till russinsötma. Ändå är det röda vinet friskt och elegant med massor av örter, fatkrydda, mineralitet och silkeslena, matvänliga tanniner. Modern, kraftfull, utsökt Amarone till rätt pris! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Zeni Amarone della Valpolicella 2020 passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll