



Zeni Bardolino DOCG Classico Superiore 2022
Top #2 Bardolino för årgången hos Falstaff... En genial toppnyhet från semesterparadiset vid Gardasjön!
Det populära danska huset Zeni står bakom några av de mest sålda Ripasso- och Amarone-vinerna på marknaden, men här får du en utsökt specialitet från vingårdarna intill Gardasjön.
Vi befinner oss i den högt erkända Bardolino-regionen, som bär den prestigefyllda DOCG-titeln på samma nivå som Amarone, Brunello och Barolo. Kort sagt: Italiens bästa rött viner. Ändå är vinerna härifrån relativt förbisedda jämfört med de andra stora namnen, och därför går det att få extremt bra vin till källaren för ganska små pengar.
Zenis Superiore-utgåva är skapad på ett fantastiskt Amarone-blend med Corvina, Corvinone och Rondinella, som skördas sent i säsongen så att druvorna samlat extra kraft på vinstockarna. I källaren får vinet fatkryddighet efter hela 12 månader på ekfat.
Resultatet är mindre sötma än en Ripasso, men med fyllighet, struktur och fatkomplexitet som pekar i riktning mot Chianti Classico Gran Selezione. Ett måste för alla Veneto- och Zeni-fans!
....
Njut av den till mys, fjäderfä, ljust kött, pasta, pizza, italienska specialiteter och krämiga ostar. Servera vid 14-16°C
Hur smakar Zeni Bardolino DOCG Classico Superiore 2022?
Vid upphällning visar vinet upp sig med en fyllig mörk körsbärsröd färg och violetta inslag i kanten. Doften möter dig med en bukett av röda rosor och violer, körsbär, plommon och hallon samt spännande toner av humus, rök, cigarrlåda och kakao från fatlagringen. Mjuk och silkeslen på tungan med oceaner av röda bär och sammetslena tanniner. Gardsjöns svala inflytande ger en lättklunkande, saftig och lång finish med förnämliga fatkryddor och rostade nötter. DOCG-topkvalitet från en av områdets bästa producenter! Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Zeni Bardolino DOCG Classico Superiore 2022 passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener