
Zeni Bardolino Classico Superiore DOCG 2023
Förra årets #TOP2 Bardolino på Falstaff Magazin. Filmen har tidigare tilldelats juryns specialpris vid den prestigefyllda Vini Buoni d'Italia.
Zeni är tillbaka med sitt flaggskepp Bardolino Superiore fatlagrat vin - nu i den extra fruktiga årgången 2023, som i Veneto anses vara ännu starkare än sin föregångare.
Resultatet är ett av de mest koncentrerade och komplexa Bardolino-rött vinerna som Zeni har släppt - med massor av frukt, finess och upp till 14% alkohol.
Detta är DOCG-klassificerad Bardolino i Superiore-kvalitet. Top of the pop - och ändå listad bland områdets tio bästa köp enligt Wine-Searcher!
Njut av den till hygge, fågel, ljust kött, pasta, pizza, italienska specialiteter och krämiga ostar. Servera vid 14-16°C
Hur smakar Zeni Bardolino Classico Superiore DOCG 2023?
Zeni Bardolino Classico Superiore DOCG 2023 visas mörk körsbärsröd med violetta nyanser ... På näsan, blommiga toner av rosor och violer, följt av saftiga aromer av körsbär, plommon och hallon. Lagringen på fat bidrar med eleganta toner av cederträ, kakao och lätt rök... Smaken är silkeslen och för att vara från Bardolino-distriktet imponerande fruktig! Gardasjöns svala inverkan ger en sörplande saftig, lång avslutning med distinkta fatkryddor och rostade espressobönor. Högsta DOCG-kvalitet från en av de bästa producenterna i området! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Kaffe
Röda körsbär
Rök
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Zeni Bardolino Classico Superiore DOCG 2023 passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener