
Zeni Chiaretto In Anfora Bardolino Classico 2020
Och årets gyllene palmer går till...
Framgångssagan börjar på världens mest prestigefyllda rosétävling, Pink Rosé Festival i Cannes, där In Anfora seglar iväg med två utmärkelser i bagaget.
Vad som följer är toppbetyg efter toppbetyg för Zenis absoluta roséflaggskepp, som håller toppnivån i daggvåta 2020 - förmodligen den mest spännande och seriösa italienska rosén på marknaden!
Zeni-familjen skapar In Anfora med de bästa druvorna från några av Bardolinos bästa sluttningar vid Gardasjön. I källaren behandlas rosévinet under ett helt års mognad i leramforor, där den fritt flödande fina jästen berikar vinet med extra rikedom, finess och smakdjup ... precis som i Champagne.
En unik hyllning till vinets romerska förhistoria... och det senaste modet inom vinframställning. Provence rosé har inget att skämmas för - men just här förödmjukas den!
Njut av det solo - eller till skaldjur, sushi, tapas, fågel, lätta pastarätter och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Zeni Chiaretto In Anfora Bardolino Classico 2020?
Vid hällning, vackert orangeröd som en solnedgång! Redan på näsan, otroligt spännande, med fantastisk mineralitet som blandar sig med försiktigt flytande rosenblad, mandarinskal, fläderblomma, saftiga necatrines, rabarber och nyplockade smultron.... I munnen len som smör och imponerande komplex! Frukten och mineraliteten är i full gång och möts i en vältempererad pardans med en känsla av de fina deltan ... Lång, mjuk och munrengörande avslutning... Utan tvekan ett av Italiens största roséviner! Drick nu eller spara 5-6 år från skördeåret.
Zeni Chiaretto In Anfora Bardolino Classico 2020 passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener