



Zeni Costalago Rosso Veronese 2020
Ser fram emot Zenis nya Costalago... Amarone i en hand. En italiensk Super Tuscan i den andra. Två av de mest älskade vintyperna i Danmark...
Precis som Amarone görs Zenis Costalago av torkade Corvina-druvor, medan användningen av de franska Bordeaux-druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon tydligt går tillbaka till de stora "Supertoscanerna". Vinet tar de bästa egenskaperna från de två italienska fästena - men kostar en FRAKTION.
2020 är en absolut toppårgång i populära Veneto, där röda viner hyllas för sin enastående fruktkoncentration och eleganta tanniner. The Wine Scholar Guild har betygsatt det EXCELLENT TO EXCEPTIONAL - och har inte betygsatt en Veneto-årgång högre sedan 2010...
Njut av det till saftiga biffar, BBQ, lamm, ost, anka, fläskstek, tapas, fylliga pastarätter, mys och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Zeni Costalago Rosso Veronese 2020?
Vid hällning, djärvt och mörkt körsbärsrött med en mörkt lila kant... Näsan är full av mörk bärfrukt med förstklassiga aromer av söta svarta körsbär, nyplockade blå plommon, svarta vinbär och katrinplommon, som ger vika för komplexa inslag av mynta, engelsk lakrits, choklad och mörkrostade kaffebönor... Det finns gott om saftighet och smakpunch i det här läckra italienska glaset, men det röda vinet har fortfarande en fin struktur och finess från Bordeaux-druvorna. Japp, det är ett fantastiskt Veneto-vin i glaset! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Zeni Costalago Rosso Veronese 2020 passar bra till...
Hur är Zeni Costalago Rosso Veronese 2020 framställt?
Vinet är gjort på 70% av Venetos signaturdruvor Corvina & Covinone, som Zeni här blandar med 15% Cabernet Sauvignon och 15 Merlot. Costalago görs med Amarone-metoden, där druvorna torkas för att göra dem ännu mer intensiva och saftiga i smaken. En kostsam process som resulterar i en otrolig smakrikedom i det färdiga vinet. Jäsningen följs av 2-3 veckors maceration där vinet drar till sig färg, smak och tanniner från druvskalen. Costalago avslutas sedan med 12-24 månaders lagring på ekfat.
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener



















