
Zeni Ripasso 2020
Fyllig, mjuk och läcker… Ripasso i denna läckra, topprecenserade kvalitet är ett av Italiens mest populära och mångsidiga matviner!
Kvaliteten här är ingen slump. Bak denna friska och fruktkoncentrerade Ripasso finner vi den berömda Zeni-familjen, som ger sitt namn åt Amarone med upp till 96 poäng från de stora recensenterna.
Hemligheten bakom denna suveräna Ripasso är just användningen av druvmaterial från Zenis exklusiva Amarone-tillverkning, som tillför ett imponerande fruktdjup till smaken.
Från pasta och pizza till vilt, stekar och grytor… Zenis Ripasso passar perfekt!
Njut av denna härliga allrounder till biffar, barbecue, pizza, pasta, italienska delikatesser, klassiska danska rätter, viltkött och ost. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Zeni Ripasso 2020?
Vid upphällningen flyter vinet mörk körsbärsrött i glaset... Doften fångar omedelbart med generös arom av färska violer, saftiga körsbär, plommon, björnbär och russin, som döljer djupa nyanser av örter och engelsk lakrits samt läcker vanilj, kaffe och kakao från fatlagringen… I munnen mjuk och fruktfylld med den helt rätta Ripasso-blandningen av fräschör och russinsötma. Lång och behaglig avslutning med kryddig frukt och silkeslena tanniner. Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Zeni Ripasso 2020 passar bra till...
Hur är Zeni Ripasso 2020 framställt?
Vinet är framställt av 60 % Corvina, 30 % Rondinella och 10 % Molinara. Druvorna handplockas och selekteras från de bästa lägena i Valpolicellas välkända Classico-zon. När vinet är färdigjäst tillförs extra fyllighet, russintoner och komplexitet genom en extra jäsning med druvresterna (pomace) från Zenis topprankade Amarone. Vinet får lyxiga kryddtoner efter 12 månaders fatlagring.
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener



















