
Zeni Valpolicella Ripasso Superiore Marogne 2023
Zeni Marogne Valpolicella Ripasso Superiore 2023… Topkvalitets-Ripasso till ett pris som nästan är för bra för att vara sant. Ett av danskarnas favoritproducenter inom Ripasso och Amarone har än en gång lyckats överträffa både sina egna och våra förväntningar.
Det här är en Amarone-koncentrerad Ripasso, som i årgång 2022 fick hela 91 poäng av James Suckling!
I årgång 2023 av Zeni Marogne får man klassisk Ripasso – fylligt med en intensiv doft av mörka, mogna frukter. Dessutom har Zeni i denna årgång uppnått en imponerande komplexitet från den 12 månader långa fatlagringen, vilket särskilt kommer till uttryck i noter av vanilj, kanel och kakao.
Detta är kanske vårt bästa förslag på italienskt, fruktigt och komplext vin – till ett pris där alla kan vara med.
Njut av den till det goda klassiska danska köket, saftiga steaks, BBQ, pulled pork, vilt, pasta och pizza. Avsluta gärna med Marogne Ripasso till ostbrickan... Servera vid 16–18 °C
Hur smakar Zeni Valpolicella Ripasso Superiore Marogne 2023?
Zeni Marogne 2023 framstår med en djup rubinröd färg i glaset. Vinet fyller glaset med en bouquet av svarta körsbär, björnbär, mörka plommon och russin, som toppas av örter och engelsk lakrits samt lite vanilj, kanel och kakao från fatlagringen. Det är ett djupt, moget och balanserat vin. När vinet avnjuts framträder den runda och silkeslena känslan tydligt. Det är ett fylligt och kraftfullt vin som samtidigt uppvisar en imponerande elegans. Drick nu, eller lagra 4+ år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Zeni Valpolicella Ripasso Superiore Marogne 2023 passar bra till...
Hur är Zeni Valpolicella Ripasso Superiore Marogne 2023 framställt?
Zeni Marogne Ripasso är främst framställd på Corvina, kompletterad med Rondinella och Corvione. Druvorna utgör ett handsorterat urval från kullarna i Valpolicellas ”Classico”-zon. Det färdigjästa vinet återjäses (”Ripasso”) med opressade och ”rosinagtige” druvrester från Zenis produktion av Amarone. Vinet mognar därefter 10–12 månader på ekfat, följt av en kort period i ståltank.
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener




























