
Buglioni Bardolino Il Contrabbandiere 2024 ØKO
“Alfredo and Mariano have placed great emphasis on understanding of terroir, as well as using indigenous varieties, some of which are at risk of extinction.” – Decanter
Från det världsberömda Valpolicella till unikt vin från en enskild mark i Bardolino…
Känner du redan till familjehuset Buglioni för den kritikerrosade Amarone och Ripasso? Nu har Mariano Buglioni köpt en ekologiskt odlad monopolvingård i Valpolicellas grannområde Bardolino – i kullarna vid Gardasjöns östra strand.
En grusig och perfekt dränerad jordmån där en markant förekomst av kalk och fossil tillför mineralisk finess till det eleganta röda vinet “Il Contrabbandière” 2024.
Kvaliteten på de handplockade druvorna – av sorterna Corvina, Corvinone och Rondinella – är så sensationell att vi aldrig har smakat maken till så läskande och delikat, elegant rödvin från Bardolino…
Vinifieringen är av det mest varsamma slag – där den relativt svala jäsningen tillåter druvornas fruktighet och terroirens prägel att skina klart i glaset.
Essensen av fruktig och läskande italiensk rödvin från daggfriska 2024!
Njut av den till stek, trevligt sällskap, pizza, pasta, ljust kött, fågel, charkuterier och milda ostar. Servera vid 15–17 °C
Hur smakar Buglioni Bardolino Il Contrabbandiere 2024 ØKO?
Buglioni Bardolino Il Contrabbandiere 2024 visar sig mörkt körsbärsröd med en ungdomlig violett kant... Doften bjuder in med delikata och ändå intensiva aromer av violer, nyplockade hallon, blåbär, svartpeppar, Herbes de Provence, plommon och röda körsbär, som döljer diskreta mineraltoner av kalksten och skogsbotten… I munnen silkeslen och elegant med en inbjudande, saftig bärsmak av röda och mörka bär. Helt okomplicerad – men ändå med en finess och uthållighet i avslutningen som höjer den över majoriteten av distriktets röda viner. Starkt rekommenderad! Drick nu, eller lagra 4–5 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Hallon
Röda körsbär
Violett
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Buglioni Bardolino Il Contrabbandiere 2024 ØKO passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!