
Bibi Graetz Testamatta Toscana Rosso 2023 OWC
En unik årgång av kultvinet Testamatta... Det har producerats mindre än en tredjedel av det normala antalet flaskor – men det tycks inte bekymra Bibi Graetz, så länge resultatet "formentlig er den bedste Testamatta, vi har skabt".
Ett vilt uttalande – som även recensenten från den kräsna Decanter helhjärtat ställer sig bakom!
I jakten på den ultimata, sublimt svävande och svala Sangiovese-elegansen använder Bibi i den svala 2023-årgången uteslutande druvor från de svala parcellerna, där frukten förenar smakdjup med elegans, transparens och fräschör.
Resultatet är en gudomligt graciös Sangiovese som, trots sitt helt egna, unikt dansande ballerinauttryck, också kommer att vara ett måste för fans av exempelvis den 2–3 gånger så dyra kultvinen Le Pergole Torte.
“In 2023, the production was even more limited than in previous years … This vintage reveals an elegance and transparency we had never seen before: the purity of the fruit, the vibrancy of the acidity, and the overall finesse make it truly unique. There is less wine than ever, but it might just be the most expressive and refined we have ever crafted.” – Bibi Graetz
Levereras i original trälåda vid köp av 6 flaskor.
….
Avnjut den till saftiga biffar, lamm med medelhavskryddor, kraftiga pastarätter, svamp och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C
Hur smakar Bibi Graetz Testamatta Toscana Rosso 2023 OWC?
Testamatta 2023 seglar elegant körsbärsröd runt i glaset… Från glaset stiger Sangioveses själ i sin renaste, puraste form med eteriska aromer av rosor, violer, saltat apelsinskal och lavendel, som möter svalt rödfruktiga nyanser av skogssmultron, tranbär och körsbär, innan magin infinner sig med djupare drag av solbränd jord, kryddörter, oliver, svart te, rostade kaffebönor och fatlagrad balsamico… På tungan är rödvinet energiskt, lekfullt lätt och nästan överlägset silkesfint i sin textur, innan den milda, svala och delikata Sangiovese träder fram med en otrolig nyansrikedom, raffinemang och lång eftersmak. Perfekt örtkryddad finish med ultrafina tanniner och genialt nedtonade kryddtoner från fatlagringen. Det här är Sangiovese med en elegans som för tankarna till en stor burgundisk Grand Cru! Drick nu, eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Hallon
Rose
Röda körsbär
Tranbär
Hur är Bibi Graetz Testamatta Toscana Rosso 2023 OWC framställt?
Vinet är framställt på 100% Sangiovese, som Bibi Graetz selekterar från upp till 50 år gamla vinstockar på sina sex främsta vinmarker: Vincigliata, Londa, Lamole, Montefili, Siena och Olmo (belägna på 250 till 600 meters höjd). Under 2023 har Bibi Graetz i jakten på den sublima Sangiovese-elegansen skördat färre druvor än någonsin tidigare – uteslutande från de svala parcelarna, där frukten förenar smakdjup med elegans, transparens och friskhet. Perfektionismen fortsätter i vineriet, där druvorna sorteras ytterligare en gång. De avstjälkade druvorna pressas varsamt innan spontan jäsning med vinmarkernas (och källarens) naturligt förekommande jäststammar. Jäsningen sker i en blandning av öppna 225-liters barriquefat och ståltankar. Under jäsningen utförs 3 manuella "punch downs" av druvskalen i musten per dag, innan frekvensen gradvis nedtrappas till 1 daglig "punch down" för att hålla druvskalen genomvattnade. Efter avslutad jäsning flyttas vinet för malolaktisk jäsning samt 18 månaders lagring på en kombination av 225-liters använda barriquefat och 5 000-liters neutrala fat.
Druvor
SangioveseOm Bibi Graetz

“I continue to be impressed with the beautiful wines of Bibi Graetz" - Antonio Galloni
”Carefully crafted boutique wines… A high level garagiste” - Robert Parker
“Top 100 Wines of Italy” – James Suckling [#11 Colore 2019 | #60 Testamatta 2019]
“Trylledrik for voksne.” – René Langdahl
“Making wine is a form of art…” – Bibi Graetz
Glöm Brunello. Och glöm Chianti. Med perfekta 100 poäng i Decanter — och hela två Sangiovese-viner på James Sucklings senaste TOP 100 Wines of Italy — har Bibi Graetz trampat sina egna toskanska stigar mot vinvärldens absoluta kultklass.
Som winemaker är Bibi befriande autonom. Han struntar fullständigt i de standardiserande regelverken för DOC och DOCG — och trivs utmärkt i Toscana IGT:s betydligt friare ramar för kreativt utövande. Ledd av ikoniska Testamatta och Colore, som båda firar 20-årsjubileum i årgång 2019, är resultatet en serie helt unika och extremt spännande viner. Alla prydda med konstnärens egna, färgstarka etiketter.
Med en norsk mor och en israelisk far låg det inte precis i korten att den blonda Bibi Graetz skulle bli en av Italiens största vinmakare. Han växer upp i Florens omgivningar på sin farfars borg, Castello di Vincigliata, där de tillhörande vingårdarna länge arrenderades ut till lokala odlare.
Vid arrendeavtalens utgång i slutet av 1990-talet studerade Bibi Graetz vid Florens konstakademi, tills han plötsligt stod med ansvaret för familjens vingårdar. Mötet mellan den unge konstnärsaspiranten och de urgamla vinstockarna blev en avgörande — och karriärförändrande — kärlek vid första ögonkastet!
”I fell completely in love with it; from that day in 2000, I could not pull myself away from creating wines.” – Bibi Graetz
Sedan dess har Bibi utvidgat sitt projekt till att omfatta druvor från 200 noggrant utvalda toskanska vinparceller, som likt färger på paletten levererar råmaterial till totalt fyra vinserier. Även om priserna varierar stort, håller alla viner imponerande nog fast vid Bibi Graetz grundläggande filosofi och kvalitetskriterier:
Extremt hög kvalitet från fält till källare. Ekologiskt odlade druvor. En förkärlek för toskanska druvsorter som Sangiovese, Canaiolo och Colorino. Fokus på äldre vinstockar, upp till 125 år gamla. Toscanas topplägen i svala 250–600 meters höjd – från Fiesole i norr till Siena i söder. Spontanjäsning med terrorets egna jäst. Ikonviner som Testamatta och Colore produceras endast i absoluta toppår — därför varken 2014 eller 2017. Alla etiketter designade av Bibi själv.
Utöver sina berömda röda viner har Bibi sedan 2016 producerat vita single-vingårdsversioner av både Testamatta och Colore. Båda Bianco-vinerna görs på druvan Ansonica och kommer från mycket gamla vinstockar på den toskanska ön Giglio, där havets speciella påverkan i samspel med en starkt granithaltig jordmån ger vita viner med stor och unik mineralitet. En upplevelse!
2019 köper Bibi Graetz Villa Aurora i Fiesole. Detta historiska byggnadsverk, ursprungligen en brittisk teater, inrymde som hotell i slutet av 1800-talet kändisar från drottning Victoria till Italiens drottning Margherita av Savojen. Samma exklusiva plats, med en inspirerande utsikt över Florens, är nu hem och arbetsplats för vinkonstnären Bibi Graetz. Här bor han. Och här tillverkar han sina ikoniska toppviner.
Från Toscanas bästa 100-poängs value, Testamatta, till kultvinernas Colore, sexiga Soffocone och Casamatta-seriens uppfriskande lyxvardagsviner… Bibi Graetz är inte bara Toscanas största excentriker – han är också kanske Italiens mest originella och spännande vinmakare. Salute!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














