





Domaine Anita Chénas PREMIUM Les Brureaux 2023
95 poäng för andra året i rad hos James Suckling. En bedrift som ingen Chénas har lyckats med förrän nu!
Det är viner som detta som gör Domaine Anita till den bästa producenten av Beaujolais idag. Anita Kuhnel är så fanatiskt inriktad på kvalitet att hon gör två viner från toppläget Les Brureaux, ett av 12 särskilt namngivna terroirs i Chénas.
Som namnet PREMIUM antyder är detta Anitas absoluta flaggskepp: Chénas från 50–70 år gamla, ultratäta buskvinstockar som ger en mikroskopisk skörd av små bär med imponerande hög fruktkvalitet. Vi vågar inte ens tänka på vad motsvarande kvalitet, rykte och betyg kostar några kilometer norrut i den hypade Bourgogne ...
"Chénas är tillsammans med Moulin-à-Vent en av de mest uppskattade Beaujolais cru-vinerna" - Wine-Searcher
...
Njut av det till franska charkuterier, fågel, ljust kött, grönsaker, matiga sallader och ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Anita Chénas PREMIUM Les Brureaux 2023?
När det hälls upp är det förvånansvärt djärvt och mörkt lila i glaset ... Nosen lovar oförglömlig Beaujolais Cru med koncentrerade aromer av violer, krossad granit, hallon, röda och svarta körsbär, kalkdamm, choklad, aromatisk peppar, provensalska örtkryddor och engelsk lakrits.... I munnen är det underbart bärsyrligt med ett imponerande lakritsdjup. Trots vinets överväldigande fruktintensitet och matvänliga tanniner lyckas Anita elegant bevara ett nästan lekfullt, svävande uttryck som gör PREMIUM otroligt lätt och behagligt att dricka. En frisk och mineralisk avslutning tar udden av det hela. Gudomlig Gamay! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Herbes de Provence
Lakrits
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Chénas PREMIUM Les Brureaux 2023 passar bra till...
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener