Tillbaka

Parusso Barolo DOCG 2016

Italien

Italien, Piemonte

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
564,95 SEK
6 fl. per st.
519,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Robert Parker
94 Point James Suckling
93 Point Intravino
93 Point Falstaff
92 Point WinesCritic.com
95+ Point GardiniNotes.com
92+/100 Vinous
⭐ 4,2 Vivino
94-97/100 Houlberg

Beställ före

8 timmar 22 min

så skickar vi det idag!

Parusso Barolo DOCG 2016

Italien

Italien, Piemonte

14% alk.

75 cl

"94 points. Very ripe and decadent red with so much depth and richness" - James Suckling

"94-97p. Nøjjj, hvor smager Parossos basis Barolo dog skræmmende godt" - Houlberg

Man måste nypa sig i armen... Det säger allt om Marco Parussos världsklass att hans billigaste Barolo uppnår smaker, betyg och WOW-faktor på en nivå som 95% av konkurrenternas dyraste prestigeflaskor inte lyckas nå.

Från den fantastiska 2016-årgången kommer en mörk, lyxigt kryddig och hisnande fruktig kraft Barolo - ett nästan nödvändigt Nebbiolo-koncentrat.

Även när vi granskar Parussos "Barolo Normale" finns det inget vanligt att hitta. Vinet lagras på små franska ekfat, medan druvorna kommer från tre Cru-klassade terroirer, Bussia och Mosconi i Monforte d'Alba och Mariondino i Castiglione Falleto. Ett absolut måste att prova!

Njut av det till saftigt nötkött, lamm, tryffel, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.

1 fl. per st.
564,95 SEK
6 fl. per st.
519,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
94 Point Robert Parker
94 Point James Suckling
93 Point Intravino
93 Point Falstaff
92 Point WinesCritic.com
95+ Point GardiniNotes.com
92+/100 Vinous
⭐ 4,2 Vivino
94-97/100 Houlberg

Beställ före

8 timmar 22 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Parusso Barolo DOCG 2016

94 Point

Robert Parker

The Parusso 2016 Barolo offers that distinctive Parusso nose that I have come to understand over the years I have been tasting these wines. There is a touch of ripe fruit, dried grape skins and stems that pop out over rich black fruit, tar and black spice. There's a sultry and smoky aspect to the wine with extra concentration and tannic astringency on the finish. This vintage is even more structured, suggesting a longer cellar aging time. If you are invested in the Parusso philosophy, this is a good place to start.

94 Point

James Suckling

A very ripe and decadent red with so much depth and richness. Full-bodied, deep and rich. A big combination of ripe fruit and tannins. Give this a few years to come together.

93 Point

Intravino

An ideal blend that insists around the formula 50% Bussia 30% Mosconi and 20% Mariondino to give lightness: the result is a classic balsamic peppery with the beginning of incense, violets and intense fruit, dark but not massive, traits of sangria festive immediately softened by the coolness of mustard, verbena and pepper, sip with tannin that leaves its mark for a long time on the palate furrowed by balsamic rivulets.

93 Point

Falstaff

Dark ruby red. Inviting and slightly balsamic-minty nose of cassis and blackberries, light smell of liquorice, in the aftertaste of peach tea. Juicy and clear on the palate, shows itself with light coconut notes, strikes a little across, impresses with its harmony and length.

92 Point

WinesCritic.com

It is deep in the glass and shows full and lively scents of black plums, tea leaves, cocoa powder and sweet licorice. The background conceals an important amount of sweet notes reminiscent of vanilla and coconut powder. Medium body, slightly subdued tannins that are very pleasant right from the start and a harmonious and balanced finish.

95+ Point

GardiniNotes.com

92+/100

Vinous

The 2016 Barolo is a terrific example of the year. Unusually dark and somber, the 2016 packs a real punch. Black cherry, plum, espresso, licorice, spice and menthol add to the wine's richness and overall intensity. Far from an easygoing straight Barolo, Parusso's 2016 is a very serious wine; I wouldn't dream of touching a bottle anytime soon. Vineyard sources are Mariondino, Mosconi and Bussia - all top sites that are also bottled separately here.

⭐ 4,2

Vivino

94-97/100

Houlberg

6 Thumps Up. Sikke en dejlig let og nærmest parfumeret aroma ... meget lys, luftig med lyse modne bær, hindbær, umodne kirsebær, violer, læder, røde rosenblade, salvie, laurbær, røget kød, balsamiske noter, tør jord, en vinøs topparfume for Nebbiolo elskere. Duften er så let, lys, mild og elegant moden. Nøjjjj, hvor smager Parossos basis Barolo dog skræmmende godt, rund og blød, venlig og moderne, elegant og let. Det er lyse og friske kirsebær, moden lys frugt, lidt præg fra egefadene, røg, blomster og pæn fylde. Tanninerne har totalt Barolo styrke ... bare stramme, vildt tørre og sætter sig i din mund med syrlig stædighed. Og jeg synes endda, at den er bedre end 2015'eren ... og det siger ikke så lidt.

Hur smakar Parusso Barolo DOCG 2016?

I glaset, mörkt och intensivt för att vara Nebbiolo... Nosen är djup, komplex och inte minst förförisk med koncentrerade aromer av viol, hallon, körsbär och mörka plommon, som döljer läder, tjära, rök, medicinskåp och härliga espressotoner. Köttig och generös i munnen. Frukten och fatet balanserar vackert och den imponerande långa finishen får seriöst fokus med elegant mineralisk friskhet och tät tanninstruktur. Bravo! Drick nu med syresättning eller spara +15 år från skördeåret.

Parusso Barolo DOCG 2016 passar bra till...

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2016

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

16 °C

Lagringspotential

+15 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter