
Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse
Parusso Bussia 2015 tog förstaplatsen på bloggen WINE UNDER THE SPOTLIGHT när en panel bestående av branschfolk, vinkritiker och Baroloexperter testade ett brett utbud av enskilda vingårdsviner från Barolo - upp till 1 000 pund flaskan:
"Ett bombardemang av dina sinnen. Det finns tannin här också, men det är där på ett sexigt och mysigt sätt. En gissning på kvällens vinnare av blindprovningen kan finnas här."
Marco Parusso gör bara flaggskeppet från den legendariska Bussia Cru-egendomen under de bästa Barolo-åren - i gengäld är kvaliteten häpnadsväckande och garanterar en livslång WAUW-upplevelse!
Elegant, saftigt, komplext och karaktärsfullt som bara ett toppvin från Parusso kan vara!
Njut av det till saftigt nötkött, lamm, tryffel, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse?
Bussia 2015 presenterar sig redan i glaset från den mörka änden av Barolo-spektrumet ... På näsan, en vansinnigt vacker och fantastiskt intensiv bukett av torkade rosor, röda och mörka bär, tryffel, rökt kött, kamfer, tjära, rostade kaffebönor och läder ... KAPOW! Rik och generös på tungan med ett dramatiskt bombardemang av komplexa Barolo-smaker som döljer en underbar undervegetation av mineralnyanser. Det finns gott om tanniner att tugga på, men trots sin unga ålder är Bussia inbjudande mjuk och polerad. Modern Barolo i ren världsklass! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse passar bra till...
Hur är Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Nebbiolo från den berömda superdruvan Bussia, närmare bestämt från den syd/sydostvända Rocche och den syd/västvända toppmarken Munie. Hela druvklasar skördas för hand från upp till 50 år gamla vinstockar och torkas i upp till 6 dagar, vilket ger stjälkarna en träig brun färg och minskar de bittra tanninerna.
Efter aromutvinning genom kall maceration spontanjäses vinet utan tillsats av svaveldioxid och med 70% inblandning av stjälkar. Jäst med fruktbevarande temperaturkontroll och noggrann maceration, innan 18 månaders slutlig mognad i franska barriques i kontakt med den fina jästfällningen. Tappat på flaska med minimal svaveltillsats och flasklagrat i 6 månader före lansering.
Druvor
NebbioloOm Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.












