0Varukorg

Tillbaka

Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse

Italien

Italien, Piemonte

14% alk.

150 cl

1 fl. per st.
2 839,95 SEK
6 fl. per st.
2 644,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Antonio Galloni
94 Point Andreas Larsson, Tasted
93 Point James Suckling
93 Point Falstaff
93 Point Wein-Plus Wine Guide
94-97/100 Houlberg
95+ Point Wine Hunter Award
95 Point Vinous
94 Point Robert Parker
17,5 / 20 Jancis Robinson
17,5 / 20 Vinum
⭐4,3 Vivino

Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse

Italien

Italien, Piemonte

14% alk.

150 cl

"94 points Delicious and sexy" - Andreas Larsson, Tasted

"94-97 points. Det smager rasende godt" - Houlberg

"95 points. Fabulous. Rich and dramatic..." - Vinous

"94 points. Dark fruit, spice and toasted nut" - Robert Parker

Parusso Bussia 2015 tog förstaplatsen på bloggen WINE UNDER THE SPOTLIGHT när en panel bestående av branschfolk, vinkritiker och Baroloexperter testade ett brett utbud av enskilda vingårdsviner från Barolo - upp till 1 000 pund flaskan:

"Ett bombardemang av dina sinnen. Det finns tannin här också, men det är där på ett sexigt och mysigt sätt. En gissning på kvällens vinnare av blindprovningen kan finnas här."

Marco Parusso gör bara flaggskeppet från den legendariska Bussia Cru-egendomen under de bästa Barolo-åren - i gengäld är kvaliteten häpnadsväckande och garanterar en livslång WAUW-upplevelse!

Elegant, saftigt, komplext och karaktärsfullt som bara ett toppvin från Parusso kan vara!

Njut av det till saftigt nötkött, lamm, tryffel, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.

1 fl. per st.
2 839,95 SEK
6 fl. per st.
2 644,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Antonio Galloni
94 Point Andreas Larsson, Tasted
93 Point James Suckling
93 Point Falstaff
93 Point Wein-Plus Wine Guide
94-97/100 Houlberg
95+ Point Wine Hunter Award
95 Point Vinous
94 Point Robert Parker
17,5 / 20 Jancis Robinson
17,5 / 20 Vinum
⭐4,3 Vivino

Recensioner av Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse

95 Point

Antonio Galloni

The 2015 Barolo Bussia is fabulous. Rich and dramatic in scale, the 2015 is a total stunner. Dark cherry, plum, chocolate, spice, coffee and leather develop in a Barolo endowed with tremendous vertical lift and pure power. The 2015 is silky, heady and beautifully textured from start to finish. There is so much to admire.

94 Point

Andreas Larsson, Tasted

93 Point

James Suckling

Aromas of dried flowers, dark berries and orange peel follow through to a full body with very finely crafted tannins to the ripe and succulent fruit. Flavorful finish.

93 Point

Falstaff

Luminous ruby garnet. At first it looks quite closed, after sweat and leather, behind it a lot of plum. On the palate, full fruit in the front area, hearty, gripping tannin in the course.

93 Point

Wein-Plus Wine Guide

94-97/100

Houlberg

6 Thumbs Up. Denne flaske Barolo Bussia var – modsat de øvrige Barolo’er jeg smagte – lige åbnet, da jeg fik den i glasset og næsen var da også lidt mere utilgængelig end de øvrige. Den er klart mere blomsterrig og parfumeret end de øvrige, lidt til den feminine side og samtidig meget animalsk. Der er lys, moden og syrlig frugt, lyse kirsebær, jordbær, læder, medicinskab og har samtidig langt mere dybde. Smagen har også mere bund, men fortsat på en blid, cremet og blød facon. Jeg er atter overrasket over Parusso … at en Barolo 2015 kan være så blød og imødekommende allerede nu. Med lidt luft i glasset åbner vinen sig mere op … fine tanniner, silkeblød, forførende og mild. Det smager rasende godt.

95+ Point

Wine Hunter Award

95 Point

Vinous

94 Point

Robert Parker

This 2015 Barolo Bussia is a subdued and elegant expression with notes of soft cherry and spice. Like the other Barolo crus from Parusso, this one is aged in barrique on its sediments for about 18 months. The result is a rather loosely knit wine bringing out dark fruit, spice and toasted nut. There is also some candied orange peel at the back. The effect is soft and smooth, and it's a pleasant drinking wine. It's another very nice Barolo from a legendary vineyard.

17,5 / 20

Jancis Robinson

Monforte d’Alba. Tasted blind. Mid ruby with orange tinges. Hints of spice (from oak but extremely skilfully done) with ripe cherry and strawberry fruit lurking underneath. Minerally, concentrated fruit palate with a charge of crunchy tannins. Holds back a little on the finish although this is potentially big. Very long and persistently tannic and aromatic.

17,5 / 20

Vinum

Intense scent of fresh raspberries, violets and truffles; Multi-faceted on the palate with invigorating acidity and close-knit tannin, which contributes a lot to the polish, the finish is very long and full of character. Also successful in this vintage.

⭐4,3

Vivino

Hur smakar Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse?

Bussia 2015 presenterar sig redan i glaset från den mörka änden av Barolo-spektrumet ... På näsan, en vansinnigt vacker och fantastiskt intensiv bukett av torkade rosor, röda och mörka bär, tryffel, rökt kött, kamfer, tjära, rostade kaffebönor och läder ... KAPOW! Rik och generös på tungan med ett dramatiskt bombardemang av komplexa Barolo-smaker som döljer en underbar undervegetation av mineralnyanser. Det finns gott om tanniner att tugga på, men trots sin unga ålder är Bussia inbjudande mjuk och polerad. Modern Barolo i ren världsklass! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.

Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse passar bra till...

Hur är Parusso Barolo DOCG Bussia 2015 MAGNUM i trækasse framställt?

Vinet är gjort på 100% Nebbiolo från den berömda superdruvan Bussia, närmare bestämt från den syd/sydostvända Rocche och den syd/västvända toppmarken Munie. Hela druvklasar skördas för hand från upp till 50 år gamla vinstockar och torkas i upp till 6 dagar, vilket ger stjälkarna en träig brun färg och minskar de bittra tanninerna.
Efter aromutvinning genom kall maceration spontanjäses vinet utan tillsats av svaveldioxid och med 70% inblandning av stjälkar. Jäst med fruktbevarande temperaturkontroll och noggrann maceration, innan 18 månaders slutlig mognad i franska barriques i kontakt med den fina jästfällningen. Tappat på flaska med minimal svaveltillsats och flasklagrat i 6 månader före lansering.

Druvor

Nebbiolo

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2015

Innehåll

150 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

16-18 °C

Lagringspotential

+20 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

3 st. trälåda
Liknande produkter