
Parusso Barolo Docg Mariondino 2016
Är du redo för en Barolo! Robert Parker säger det rakt ut ... Marco Parusso uppnår en rikedom och koncentration i sina Baroloviner som du inte hittar någon annanstans i appellationen.
Kvaliteten på glaset återspeglar också Parussos intima förhållande till Mariondino Cru-egendomen i Castiglione Falletto, där familjen har odlat druvor i nästan 120 år.
Terroiren hyllas som "enastående" av Antonio Galloni, och Mariondinos magra sandjord ger naturligt eleganta viner med en blommig finess som kompletterar Parussos mörka och kraftfulla stil perfekt. En riktig höjdare av en Barolo!
Njut av det till saftigt nötkött, lamm, tryffel, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Parusso Barolo Docg Mariondino 2016?
I glaset mörkt och intensivt för Nebbiolo. Nosen har massor av wow-faktor ... med koncentrerade aromer av viol, ros, jordgubbar, apelsinskal, persika och körsbär, vackert omslutna av toner av skogsmark, söt lakrits, läder, tryffel, kaffebönor, kanel och mineraltjära. Kraftfull och plommonfärgad i gommen med en nästan mustig läcker frukt som pulserar extremt länge i munnen och tonar ut med nyanserade, välintegrerade fatkryddor och ett fast tanninbett. Imponerande vin. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Parusso Barolo Docg Mariondino 2016 passar bra till...
Hur är Parusso Barolo Docg Mariondino 2016 framställt?
Vinet är gjort på 100% Nebbiolo från den västvända och sandiga Cru Mariondino i Castiglione Falletto. Den magra jorden och upp till 40 år gamla vinstockar ger Parusso en Nebbiolo med mörk kraft och blommig finess i nästan zenliknande balans. Hela druvklasar väljs ut för hand och torkas i upp till 6 dagar, vilket gör att stjälkarna blir träiga och bruna, med mindre bittra tanniner.
Efter aromutvinning genom kall maceration spontanjäses vinet utan tillsats av svaveldioxid och med 70% inblandning av stjälkar. Jäst med fruktbevarande temperaturkontroll och noggrann maceration före 18-24 månaders slutlig mognad på franska barriques i kontakt med den fina jästfällningen. Buteljerad med minimal tillsats av svavel.
Druvor
NebbioloOm Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.








