



Rocca di Frassinello Baffonero 2019 i trækasse
"En utmanare till Masseto, (100% Merlot), det mest kända italienska vinet som produceras av våra vänner, familjen Marchesi Frescobaldi, ägare av Ornellaia Estate" - Rocca di Frasinello
Baffonero... Italiens första utmanare till Masseto?
Ja, så måste det vara när namnet Rocca di Frassinello döljer det vildaste samarbetet mellan toskanska Castellare di Castellina och Domaines Barons de Rothschild från Lafite 1. Cru Classé i Pauillac.
Rocca di Frassinello hittar vi i Gavorrano, cirka 50 kilometer sydost om Bolgheri, där den berömda arkitekten Renzo Piano har ritat världens kanske vackraste vingård hittills.
Detta unika vin från en enda vingård är tillverkat av 100% Merlot, kloner som tagits direkt från Château Lafites egna toppfält i Pauillac och sedan planterats i de 3,5 hektar fossil lera i Baffonero-terroiren.
Även i vinkällaren är Baffonero bortskämd som en 1:a. Cru Classé... med hela 26 månaders källarmognad före lansering. Inklusive 14 månader på helt nya franska 225-liters barriquer.
Resultatet är ett av de bästa, vildaste och mest ambitiösa röda Merlot-vinerna som världen någonsin har skådat. Ett absolut måste för fans av Masseto, Pomerol i kultklass ... och ja, naturligtvis Lafite-Rothschild.
Njut av det till biffar, anka, vilt, lamm, mustiga pastarätter, ragout och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Rocca di Frassinello Baffonero 2019 i trækasse?
Vid upphällning presenterar sig Baffonero djärvt och mörkt lila i glaset ... Näsan hälsar dig med en verkligt lyxig bukett av violer, blåbär, mynta, svarta vinbär, plommon, kanel och mokka som efter några sippor öppnar sig för fina nyanser av kalksten, läder, cederträ och choklad ... I munnen som flytande siden och med en Pomerol-liknande komplexitet som ger högsta franska elegans till den vilda, örtartade toskanska turbofrukten! Robust fruktkraft, smakfiness, mineralisk terroir och fatkryddade läckerheter samverkar så väl att det är svårt att föreställa sig en vackrare Merlot. Minutlång avslutning med de finaste, biffvänliga tanninerna ... Wow! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Om Rocca di Frassinello
Rocca vine
Företaget Vinicola grundades 1880 av Francesco Rocca och har sedan dess varit en betydande aktör inom den italienska vinindustrin. Företaget heter numera Angelo Rocca & Figli och ägs fortfarande av familjen Rocca. Idag är det Francescos barnbarn Ernesto och hans söner som ansvarar för den dagliga ledningen. De fördelar arbetsuppgifterna sinsemellan och säkerställer att man endast handlar med kvalitetsprodukter. Inledningsvis handlade företaget enbart med partivaror, men senare utökade man med två vinerier med tillhörande marker, så att man nu även själv producerar vinet. Utöver de två vinerierna disponerar företaget en toppmodern tappningsanläggning och ett lager i Agrate Brianza i Lombardiet, varifrån de även distribuerar vinerna. Det är ett av de mest prestigefyllda byggprojekten inom vinbranschen, byggt uteslutande i marmor och granit och bestående av källare som säkerställer optimal lagring av vin i både fat och tankar.
Rocca rödviner
Tack vare företagets imponerande erfarenhet inom vinbranschen har man idag kontakter med de största vinproducenterna i Italien. Dessutom används den senaste teknologin, vilket gör att man numera kan tappa huvuddelen av italienska toppviner i olika flaskstorlekar. Företagets framgång beror delvis på att produkterna väljs med stor omsorg, att man lagrar de bästa vinerna i stora ekfat, att man erbjuder god service samt att man lyckats hitta en bra balans mellan kvalitet och pris. Rocca producerar cirka 4 500 000 flaskor per år — varav man exporterar cirka 35 %, medan resterande 65 % säljs i Italien. Företaget är fortsatt i snabb utveckling, och just nu bygger man därför ett nytt lager på cirka 6 500 m² i Agrate Brianza. För ytterligare information, besök www.roccavini.com
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener