
Rom Quorhum 23
Det är i denna Quorhum som det är mest uppenbart att Quorhum-rom är gjord på destillat från Guarapo. Både i doft och smak är sockerröret tydligt, med en doft av grönt gräs och en vinös smak av russin och citrus. Dessa naturrika och friska smaknyanser är fint balanserade med en djup smak från ekfat och kryddor såsom kanel och nejlika.
En elegant och överlägsen rom som man ständigt kan upptäcka nya nyanser i.
Ron Quorhum är lagrad, blendad och buteljerad av Oliver & Oliver i Dominikanska republiken. Företaget är känt för att köpa upp rom från omkringliggande producenter i grannländerna för att själva bearbeta destillaten. Oliver & Oliver får bland annat sina destillat från Guatemala, Trinidad, Nicaragua och Colombia.
Ron Quorhum är en modern premiumromserie, hyllad som nyskapande men med rötter i gamla kubanska produktionstraditioner. I denna serie har man både använt rom destillerad på basis av sockerrörsjuice samt melass. Dessutom har man använt två typer av ek under lagringsprocessen, däribland amerikansk ek och fransk ek. På så sätt möter den spanska romtraditionen den franska och skapar en hybrid med en oöverträffad fyllighet och komplexitet.
Under hela lagringsperioden i de så kallade solera-systemen övervakas och analyseras de enskilda faten av blenderna, med masterblendern som övergripande ansvarig. Innan rommen buteljeras ligger den 2–6 veckor i öppna fat för att få luftas.
Oliver & Oliver är berömda för att använda olika ”blandningskomponenter”. De har till exempel en komponent som kallas ”moderrom” och en komponent som kallas ”compuesto”. Moderrommen ingår i praktiskt taget alla deras buteljeringar och har en genomsnittsålder på 25 år. Detta tillsätter mycket djup och sötma till de olika romserierna. Compuesto är en mycket gammal rom med massor av eksmak och bittra tanniner, som i sig inte är angenäm att dricka men som tillför stor komplexitet till det slutliga blendet.
I Quorhum-serien hittar du både 12-, 15-, 23- och 30-åriga solera-utgåvor, och nya buteljeringar i serien är under utveckling.
Läs den fina recensionen av Mads Heitmann på Romhatten.dk.
Doft
Till skillnad från de två yngre syskonen, den 12- och 15-åriga Quorhum-rommen, är denna 23-åriga solera-rom något mer voluminös både i doft och smak. Doften är helt klart mycket tyngre, tätare och besitter superfina element som de två yngre årgångarna inte har i samma utsträckning. De officiella doftnoterna säger bland annat: ”grønt græs”… Det vet jag inte om jag håller med om. Den är definitivt inte lika ”fräsch” som 12-åringen, där jag kanske skulle vara benägen att ge den ”gröna gräs”-noten tummen upp. Denna rom fyller näsan otroligt väl och jag kan sitta i timmar med näsan begravd i glaset.
Smak
Speciellt i smaken träder skillnaden fram. Det är en helt annan upplevelse att dricka 23:an jämfört med 12:an och 15:an. Smaknoterna är mer eller mindre desamma, men i denna rom förstärks de med 100 %. ”Explosionen” av smaknyanser som många talar om är i denna rom en realitet. Här handlar det om en rom som går framåt – det är en sann njutning att smaka ett produkt som öppnar upp påsen av sötma, kraft, styrka och en liten friskhet som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Denna friskhet inbäddad i tjock, fet och bombastisk sötma bidrar till att skapa en otroligt komplex produkt. Kanske är det här det ”gröna gräset” kommer in i bilden? Stort applåder härifrån!
Betyg
Återigen måste jag nämna priset. Om man ställer pris och kvalitet mot varandra är Quorhum-rom helt enkelt utmärkt. Det är egentligen lite synd att jag pratar så mycket pris och kvalitet, eftersom jag egentligen borde prata om kvalitet, kvalitet, kvalitet – för det är vad det handlar om… Denna rom är kraftfull och annorlunda, och klart en av mina nya favoriter. Vi närmar oss El Dorado 21-nivå med denna flaska… och det säger inte lite, eftersom jag är en stor beundrare av El Dorados rom!
Vid en provning av Ron Quorhum 23 Años Solera krävs kanske lite mer av den som provar än till exempel för Plantation 20th Anniversary Rum och Ron Zacapa Centenario XO Solera, som båda också är fantastiska rom. Med det menar jag att provaren bör vara beredd på en smaklig smäll – en smakmässig kick! Rommen är inte lika ”vänlig” som de två nämnda, men å andra sidan har den något annat att erbjuda. Denna rom kommer säkerligen att göra vissa besvikna där ute, men inte mig. Det är tveklöst en ”top-shelf”-rom och jag är säker på att den kommer falla i god jord hos många.
Produktdata
Produktet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning