
Sacred Hill Brokenstone Gimblett Gravels Hawke’s Bay 2014
Då kan de stora Bordeaux-slotten med Pomerol och St-Émilion Grand Cru Classé på etiketten hitta ursäkterna...
Men det finns egentligen inget att diskutera... Brokenstone från Sacred Hill slår rekord under sitt toppår 2014. Och vrålar iväg med samma betyg och kvaliteter som lyxiga Merlot-blandningar - utan den skrämmande prislappen.
Gimblett Gravels är Nya Zeelands främsta terroir. Floden Ngaruroro avsatte här (längs sin gamla sträckning) de berömda grusbankarna som idag är hem för världens kanske bästa rött vinsköp på Syrah, Cabernet och Merlot.
Njut av det som en stor Pomerol med rött nötkött, grillat ankbröst, lamm, vilt och fågelvilt. Servera vid 16-18°C
Sacred Hill ligger i Hawkes Bay-regionen på Nya Zeelands nordö, men producerar också premiumviner från Sydöns berömda Marlborough-region. Under de senaste 25 åren har dynamiske David Mason och vinmakaren Tony Bish förvandlat ett litet familjeföretag till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är den Hong Kong-baserade danska familjedynastin Jebsen & Co Ltd.
Hur smakar Sacred Hill Brokenstone Gimblett Gravels Hawke’s Bay 2014?
I glaset, mörkt plommonfärgade lila nyanser. Härligt tät doft med vilda, friska och fullmogna aromer av bakade plommon, svarta vinbär, sött läder, mörka blommor, cederträ, lakrits och bakkryddor. I gommen, nästan pomeroliansk sammetslen och intensiv plommonsmak med komplexa undertoner av salvia, tryffel och mörk choklad. Texturen är mjukt kritaktig och eftersmaken är härligt stenig och mineralisk. Det är det jag menar! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Sacred Hill Brokenstone Gimblett Gravels Hawke’s Bay 2014 passar bra till...
Om Sacred Hill
Tre rebeller. Två bröder. En idé! – Att göra mer vin än de någonsin kunde dricka och dela resten.
Bröderna David och Mark Benson växte upp på familjegården i Dartmoor Valley, Hawke’s Bay. Deras far var en av de första bönderna som diversifierade sina grödor och planterade vinrankor. Efter flera år i den gamle vinverden, däribland flera årgångar i Bordeaux, återvände David till dalen och startade Sacred Hill 1986. Tony Bish drömde om att leva på att surfa, men upptäckte att det inte satte bröd på bordet, så han anslöt sig till bröderna som vinmakare. Nu, 32 årgångar senare, är han en av landets mest respekterade vinmakare. Hans mantra? – Att göra otroligt lättdruckna viner. De tre vännerna blev affärspartners och fokuserade på att producera kvalitetsviner.
Snart blev Hawke’s Bay för litet, och de expanderade med fler vinerier i Marlborough, som också sedan 1980‑talet haft stor framgång på den internationella marknaden, särskilt för sin Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Kel Dixon blev vinmakare i Marlborough, där han alltid strävar efter att leverera krispiga, friska och terroirtypiska viner från kanske det bästa området i världen för Sauvignon Blanc.
Puketapu (Māori for Sacred Hill) vid Hawke’s Bay är där allt började, familjegården och hemmet. Här har de ett tempererat klimat som gör att Chardonnay, Syrah och Cabernet Sauvignon kan trivas och ge utmärkta viner i samma stil som ’’den gamle verden’’. Finess, spänst och fantastisk drickbarhet kännetecknar vinerna härifrån.
Kalla havsvindar, varma dalar och sluttningar är karaktärsdrag som definierar både Hawke’s Bay på New Zealands ”North Island”, och Marlborough på New Zealands ”South Island”. Numera har Sacred Hill gått från att vara ett familjeägt företag från lilla Nya Zeeland till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är det Hongkong-baserade danska familjedynastiet Jebsen & Co Ltd.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning