
Sacred Hill Merlot Brokenstone Hawkes Bay 2015
Tycker du om stora Bordeaux från Pomerol och St-Émilion Grand Cru Classé? Då finns det absolut ingen väg runt Brokenstone, som i den fantastiska årgången 2015 måste ta priset som Nya Zeelands största Merlot.
Smak, kvalitet och omdömen matchar de stora namnen på högra stranden i Bordeaux, samtidigt som priset hålls på en mycket attraktiv nivå.
Brokenstone kommer från singelfältet Deerstalker i Gimblett Gravels, som är Nya Zeelands mest kända terroir. Här har floden Ngaruroro (längs sin gamla sträckning) avsatt de berömda grusbankarna som idag är hem för några av världens bästa rött vinsodlingar av Syrah, Cabernet och Merlot.
Njut av den som en stor Pomerol till rött nötkött, grillat ankbröst, lamm, vilt och fågel. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Sacred Hill Merlot Brokenstone Hawkes Bay 2015?
I glaset, mörkt plommonfärgade lila nyanser. Härligt tät doft med vilda, friska och fullmogna aromer av bakade plommon, svarta vinbär, sött läder, mörka blommor, cederträ, lakrits och bakkryddor. I gommen, nästan pomeroliansk sammetslen och intensiv plommonsmak med komplexa undertoner av salvia, tryffel och mörk choklad. Texturen är mjukt kritaktig och eftersmaken är härligt stenig och mineralisk. Det är det jag menar! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Sacred Hill Merlot Brokenstone Hawkes Bay 2015 passar bra till...
Om Sacred Hill
Tre rebeller. Två bröder. En idé! – Att göra mer vin än de någonsin kunde dricka och dela resten.
Bröderna David och Mark Benson växte upp på familjegården i Dartmoor Valley, Hawke’s Bay. Deras far var en av de första bönderna som diversifierade sina grödor och planterade vinrankor. Efter flera år i den gamle vinverden, däribland flera årgångar i Bordeaux, återvände David till dalen och startade Sacred Hill 1986. Tony Bish drömde om att leva på att surfa, men upptäckte att det inte satte bröd på bordet, så han anslöt sig till bröderna som vinmakare. Nu, 32 årgångar senare, är han en av landets mest respekterade vinmakare. Hans mantra? – Att göra otroligt lättdruckna viner. De tre vännerna blev affärspartners och fokuserade på att producera kvalitetsviner.
Snart blev Hawke’s Bay för litet, och de expanderade med fler vinerier i Marlborough, som också sedan 1980‑talet haft stor framgång på den internationella marknaden, särskilt för sin Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Kel Dixon blev vinmakare i Marlborough, där han alltid strävar efter att leverera krispiga, friska och terroirtypiska viner från kanske det bästa området i världen för Sauvignon Blanc.
Puketapu (Māori for Sacred Hill) vid Hawke’s Bay är där allt började, familjegården och hemmet. Här har de ett tempererat klimat som gör att Chardonnay, Syrah och Cabernet Sauvignon kan trivas och ge utmärkta viner i samma stil som ’’den gamle verden’’. Finess, spänst och fantastisk drickbarhet kännetecknar vinerna härifrån.
Kalla havsvindar, varma dalar och sluttningar är karaktärsdrag som definierar både Hawke’s Bay på New Zealands ”North Island”, och Marlborough på New Zealands ”South Island”. Numera har Sacred Hill gått från att vara ett familjeägt företag från lilla Nya Zeeland till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är det Hongkong-baserade danska familjedynastiet Jebsen & Co Ltd.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning