
Sacred Hill Helmsman Gimblett Gravels Hawke’s Bay 2015
Sacred Hill gör bara sitt flaggskepp Cabernet under speciella år när frukten är utomordentligt bra och lagringspotentialen är i toppklass. Som under 2015.
Helmsman chockade vinvärlden för några år sedan när Janics Robinson och en 30 personer stark panel bestående av Masters of Wine, sommelierer och vinjournalister blindprovade de största Bordeauxvinerna mot de finaste vinerna från Gimblett Gravels-distriktet i Nya Zeeland.
När poängen räknats samman hade Nya Zeelands bästa Cabernet-blandning besegrat Haut Brion med 100 poäng - och placerat sig i sällskap med några av de dyraste och mest exklusiva vinerna i världen:
1. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé 2. Château Mouton-Rothschild 1. Cru Classé 3. Château Angélus 1. Cru Classé A 4. Rorgängare Sacred Hill 5. Château Haut-Brion 1. Cru Classé
Parker jämför Helmsman med Pauillac och St-Julien inte utan anledning... Gimblett Gravels terroir har tydliga likheter med den grusiga Haut-Médoc. Floden Ngaruroro lämnade här (längs sin gamla sträckning) de berömda grusbankarna som idag är hem för några av världens bästa Cabernet Sauvignon-rött viner.
Njut av denna vackra Pauillac till saftigt lamm, nötkött, vilt, fågel och inälvor. Servera vid 17-18°C.
Sacred Hill ligger i Hawkes Bay-regionen på Nya Zeelands nordö, men producerar också premiumviner från Sydöns berömda Marlborough-region. Under de senaste 25 åren har dynamiske David Mason och vinmakaren Tony Bish förvandlat ett litet familjeföretag till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är den Hong Kong-baserade danska familjedynastin Jebsen & Co Ltd.
Hur smakar Sacred Hill Helmsman Gimblett Gravels Hawke’s Bay 2015?
Mörkt rödlila färg, snyggt mättad i glaset. Nosen är hisnande parfymerad och intensiv, dominerad av cassis, mogna svarta vinbär, vit tryffel, mynta och mörk choklad. Fina mineraltoner av grafit samt lite cigarrlåda och cederträ från fatet. I munnen framträder Helmsman med storheten hos en klassisk Pauillac: fullpackad med lätt rökig svartvinbärskraft, fräsch mineralelegans och perfekt utmejslade tanniner. Eftersmaken är enorm i koncentration, längd och förfining ... Bra jobbat, kompis. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Sacred Hill Helmsman Gimblett Gravels Hawke’s Bay 2015 passar bra till...
Om Sacred Hill
Tre rebeller. Två bröder. En idé! – Att göra mer vin än de någonsin kunde dricka och dela resten.
Bröderna David och Mark Benson växte upp på familjegården i Dartmoor Valley, Hawke’s Bay. Deras far var en av de första bönderna som diversifierade sina grödor och planterade vinrankor. Efter flera år i den gamle vinverden, däribland flera årgångar i Bordeaux, återvände David till dalen och startade Sacred Hill 1986. Tony Bish drömde om att leva på att surfa, men upptäckte att det inte satte bröd på bordet, så han anslöt sig till bröderna som vinmakare. Nu, 32 årgångar senare, är han en av landets mest respekterade vinmakare. Hans mantra? – Att göra otroligt lättdruckna viner. De tre vännerna blev affärspartners och fokuserade på att producera kvalitetsviner.
Snart blev Hawke’s Bay för litet, och de expanderade med fler vinerier i Marlborough, som också sedan 1980‑talet haft stor framgång på den internationella marknaden, särskilt för sin Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Kel Dixon blev vinmakare i Marlborough, där han alltid strävar efter att leverera krispiga, friska och terroirtypiska viner från kanske det bästa området i världen för Sauvignon Blanc.
Puketapu (Māori for Sacred Hill) vid Hawke’s Bay är där allt började, familjegården och hemmet. Här har de ett tempererat klimat som gör att Chardonnay, Syrah och Cabernet Sauvignon kan trivas och ge utmärkta viner i samma stil som ’’den gamle verden’’. Finess, spänst och fantastisk drickbarhet kännetecknar vinerna härifrån.
Kalla havsvindar, varma dalar och sluttningar är karaktärsdrag som definierar både Hawke’s Bay på New Zealands ”North Island”, och Marlborough på New Zealands ”South Island”. Numera har Sacred Hill gått från att vara ett familjeägt företag från lilla Nya Zeeland till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är det Hongkong-baserade danska familjedynastiet Jebsen & Co Ltd.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning