
Brokenstone Sacred Hill 2010
Enastående Merlot-blandning från Sacred Hill. Detta genomgående välrenommerade rött vin framställs genom ett strikt urval av de bästa druvorna och faten. Produceras endast i speciella årgångar!
Medel till djupt rubinröd i glaset. Wow! Fantastiskt intensiv doft, där friska toner av viol, svartvinbärsbuske och nyklippt gräs möter läcker djup plommonfrukt. Mineraliska inslag av pennvässare och aska, samt toner av piptobak och mokka från fatet. Torr och fyllig i gommen med matvänlig syra och täta, finkorniga tanniner. Intensiv och lyxig avslutning med finess och struktur i nivå med de största röda vinerna från Bordeaux! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Sacred Hill ligger i Hawkes Bay-regionen på Nya Zeelands nordö, men producerar också viner från Sydöns berömda Marlborough-region. Under de senaste 25 åren har dynamiske David Mason och vinmakaren Tony Bish förvandlat ett litet familjeföretag till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin.
The Special Selection är höjdpunkten på Sacred Hill och erbjuder en utsökt liten handfull av Nya Zeelands mest ikoniska viner. Priserna kanske inte avslöjar det, men vi pratar om vin i världsklass! Med Jancis Robinson och Oz Clarke bland domarna besegrade 2006 Sacred Hill Helmsman Cabernet-Merlot 2005 Chateau Haut Brion (!) i en blindprovning. I årgång 2014 hedras samma Helmsman med 98/100 av Bob Campbell MW.
Om Sacred Hill
Tre rebeller. Två bröder. En idé! – Att göra mer vin än de någonsin kunde dricka och dela resten.
Bröderna David och Mark Benson växte upp på familjegården i Dartmoor Valley, Hawke’s Bay. Deras far var en av de första bönderna som diversifierade sina grödor och planterade vinrankor. Efter flera år i den gamle vinverden, däribland flera årgångar i Bordeaux, återvände David till dalen och startade Sacred Hill 1986. Tony Bish drömde om att leva på att surfa, men upptäckte att det inte satte bröd på bordet, så han anslöt sig till bröderna som vinmakare. Nu, 32 årgångar senare, är han en av landets mest respekterade vinmakare. Hans mantra? – Att göra otroligt lättdruckna viner. De tre vännerna blev affärspartners och fokuserade på att producera kvalitetsviner.
Snart blev Hawke’s Bay för litet, och de expanderade med fler vinerier i Marlborough, som också sedan 1980‑talet haft stor framgång på den internationella marknaden, särskilt för sin Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Kel Dixon blev vinmakare i Marlborough, där han alltid strävar efter att leverera krispiga, friska och terroirtypiska viner från kanske det bästa området i världen för Sauvignon Blanc.
Puketapu (Māori for Sacred Hill) vid Hawke’s Bay är där allt började, familjegården och hemmet. Här har de ett tempererat klimat som gör att Chardonnay, Syrah och Cabernet Sauvignon kan trivas och ge utmärkta viner i samma stil som ’’den gamle verden’’. Finess, spänst och fantastisk drickbarhet kännetecknar vinerna härifrån.
Kalla havsvindar, varma dalar och sluttningar är karaktärsdrag som definierar både Hawke’s Bay på New Zealands ”North Island”, och Marlborough på New Zealands ”South Island”. Numera har Sacred Hill gått från att vara ett familjeägt företag från lilla Nya Zeeland till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Delägare är det Hongkong-baserade danska familjedynastiet Jebsen & Co Ltd.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning