Tillbaka

Parusso Alba Vegliamonte 2019

Italien

Italien, Piemonte

14,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
649,95 SEK
6 fl. per st.
509,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Houlberg
93 Point WinesCritic.com
4,3 stjerner Vivino

Beställ före

4 timmar 9 min

så skickar vi det idag!

Parusso Alba Vegliamonte 2019

Italien

Italien, Piemonte

14,5% alk.

75 cl

"95 point. Uhhhh, hvor smager den også fremragende ...har Parussos bløde Barolo elegance" - Houlberg

"93 points. Will make even the most skeptical of the blend change their mind." - WinesCritic.com

- VILKEN KRAFT! Barolo möter Barbera i nya franska barriques i en BRAG av en "Super Piemonte".

Parussos otroligt spännande nya vinprojekt, Vegliamonte, kom faktiskt till av en slump. År 2015 köper Marco Parusso, känd för 99 poäng Barolo i Montforte d'Alba, ytterligare en vingård som heter Cascina Baconotta i Santa Rosalia, Alba.

För att hedra den lokala terroiren runt staden Alba valde Marco att producera en Alba DOC från sina 8 nya hektar. Viner under denna nya appellation måste innehålla minst 70% Nebbiolo och 15% Barbera.

Resultatet är Vegliamonte - ett fantastiskt och perfekt fatkryddat kraftpaket där Nebbiolos komplexa karaktär möter Barberas mörka fruktighet och oemotståndligt mjuka saftighet. 2019 är en klar uppgradering av den topprecenserade 2018... ett absolut måste för fans av Barolo, Barbera och Bolgheris supertoscaner!

Och trots biffvänliga tanniner fungerar allroundern Vegliamonte faktiskt utmärkt utan mat! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.

............

Njut till moget nötkött, saftigt lammkött, viltkött, BBQ, mustiga pastarätter, grytor, gourmetburgare och mogna ostar. Servera vid 16-18°C

1 fl. per st.
649,95 SEK
6 fl. per st.
509,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Houlberg
93 Point WinesCritic.com
4,3 stjerner Vivino

Beställ före

4 timmar 9 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Parusso Alba Vegliamonte 2019

95 Point

Houlberg

I glasset er vinen sådan nærmest medium transparent med en lidt brunorange farve i kanten, mens duften tydeligt bærer præg af fad ... men dufter freaking godt. Der er en moden og luftig aroma med lidt søde jordbær og saftige kirsebær, tørrede rosenblade, vanilje samt mælkechokolade, lakridskonfekt og skumgummifiduser. Vinen har som 2021'eren også noget nobelt, ædeltræ, våde fade, lakrids og sammenlagt en fabelagtig lækker næse. Uhhhh, hvor smager den også fremragende ... har Parussos bløde Barolo elegance. Det er cremet, tørt og bidende med en blød frugt af lidt tørret kirsebær, kirsebærtærte, blommer og brombær med lidt solrig fylde fra Barbera frugten. Til gengæld er tanninerne knastørre og vilde på Barolo niveau ... virkelig mundudtørrende, men sammen med en vis fylde, som giver vinen en helt særlig balance, som bare fungerer så godt, så dermed 95 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 419,95 kr., mens prisen er 329,95 kr. ved køb af 6 flasker.

93 Point

WinesCritic.com

It alternates notes of blackberries, black plums, salted caramel and wild myrtle. The black olives blend with the dark chocolate in the background and increase the complexity of this blend of Nebbiolo and Barbera. Full body, tannins perfectly integrated, biting and vibrant in nature with a harmonious and deep finish that will make even the most skeptical of the blend change their mind.

4,3 stjerner

Vivino

(326 bedømmelser. Set over alle årgange. 03/05/25)

93 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

The Vegliamonte 2018 Alba is a blend of mostly Nebbiolo with a small component of Barbera. The wine shows big intensity and bold lines with black-skinned fruits like plum, pressed cherry and blackberry, backed by some of the tart flavors of the stems. You also feel the alcohol. This is a broad, open-knit wine with the ample structure to pair with braised meats.

92 Point(tidigare årgång)

WinesCritic.com

Fascinating in its sensory profile, it offers notes of black plums, plums, blueberries, lavender, wild violet and cloves. Full body, soft tannins of commendable beauty and a solid and compact finish that stretches well in length.

93-94/100 (tidigare årgång)

Houlberg

5,5 Thumbs Up. Inden jeg smagte denne vin, så var min holdning helt klart, at det da var synd at blande Barbera med Nebbiolo, men når du dufter denne vin giver det totalt mening … det dufter herregodt. Den har sådan en lys, moden og luftig aroma, rosenblade, lys frugt med jordbær samt saftige kirsebær, noget ædelt og nobelt med våde fade og i det hele taget har træet godt fat i din næse. Den har en æterisk dybde samt nogle søde elementer … finsk lakrids, lidt lakridskonfekt, rosmarin samt mælkechokolade. Smagsmæssigt får du skarphed, tørhed og blomster fra Nebbiolo druen samt varme, kirsebærkrop og -fedme fra Barbera druen. Det fungerer sgu ret fint, for smagen har tørret kirsebær, kirsebærtærte, blommer, brombær … lidt solvarme fra frugten, men tanninerne har fortsat Nebbiolo tørhed, markante og mundudtørrende … men med nogen fedme, mens smagsmæssigt fungerer det vildt godt. Blødt, smukt, lidt sødt og dansende.

Hur smakar Parusso Alba Vegliamonte 2019?

Redan imponerande i glaset! Från det mörkröda vinet flödar frukt och kryddor till max ... Violer, rosor, saftiga smultron, tranbär, svarta körsbär, blå plommon och ett överflöd av solmogna björnbär leder till exotisk kanel, rosmarin, anis, rostade espressobönor och bitter choklad ... I gommen, djärv och kraftfull med Nebbiolos karaktäristiska och komplexa personlighet i kärleksfull omfamning med Barberas saftiga fruktrikedom. Herrejävlar, vad gott det smakar! En triumf av ett rött vin med en nästan oändligt lång eftersmak...

Parusso Alba Vegliamonte 2019 passar bra till...

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2019

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14,5 %

Servering

16-18°C

Lagringspotential

10-15 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter