





Parusso Alba Vegliamonte 2019
- VILKEN KRAFT! Barolo möter Barbera i nya franska barriques i en BRAG av en "Super Piemonte".
Parussos otroligt spännande nya vinprojekt, Vegliamonte, kom faktiskt till av en slump. År 2015 köper Marco Parusso, känd för 99 poäng Barolo i Montforte d'Alba, ytterligare en vingård som heter Cascina Baconotta i Santa Rosalia, Alba.
För att hedra den lokala terroiren runt staden Alba valde Marco att producera en Alba DOC från sina 8 nya hektar. Viner under denna nya appellation måste innehålla minst 70% Nebbiolo och 15% Barbera.
Resultatet är Vegliamonte - ett fantastiskt och perfekt fatkryddat kraftpaket där Nebbiolos komplexa karaktär möter Barberas mörka fruktighet och oemotståndligt mjuka saftighet. 2019 är en klar uppgradering av den topprecenserade 2018... ett absolut måste för fans av Barolo, Barbera och Bolgheris supertoscaner!
Och trots biffvänliga tanniner fungerar allroundern Vegliamonte faktiskt utmärkt utan mat! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
............
Njut till moget nötkött, saftigt lammkött, viltkött, BBQ, mustiga pastarätter, grytor, gourmetburgare och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Parusso Alba Vegliamonte 2019?
Redan imponerande i glaset! Från det mörkröda vinet flödar frukt och kryddor till max ... Violer, rosor, saftiga smultron, tranbär, svarta körsbär, blå plommon och ett överflöd av solmogna björnbär leder till exotisk kanel, rosmarin, anis, rostade espressobönor och bitter choklad ... I gommen, djärv och kraftfull med Nebbiolos karaktäristiska och komplexa personlighet i kärleksfull omfamning med Barberas saftiga fruktrikedom. Herrejävlar, vad gott det smakar! En triumf av ett rött vin med en nästan oändligt lång eftersmak...
Parusso Alba Vegliamonte 2019 passar bra till...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.