Tillbaka

Parusso Barbera d'Alba Ornati 2021

Italien

Italien, Piemonte

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
319,95 SEK
6 fl. per st.
269,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Mad og Monopolet
93 Point WinesCritic.com
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
92 Point Falstaff
92 Point Houlberg
90 Point Flaskehalsen
⭐ 4,1 Vivino

Beställ före

8 timmar 10 min

så skickar vi det idag!

Parusso Barbera d'Alba Ornati 2021

Italien

Italien, Piemonte

14% alk.

75 cl

"93 point. Masser af røde bær - kirsebær, jordbær, hindbær og noter af lakrids." - Mad og Monopolet

"93 points. Wow, wonderful from the start. 2021 is a candidate for being one of the great vintages for Barbera d'Alba." - WinesCritic.com

"93 point. Godt med saftig mørk frugt... En seriøs Barbera, der ovenikøbet vil kunne gemmes i adskillige år." - Winewherever, Rasmus Christensen

"92 point. WAUW for pokker ... har sgu en god kombination af både fylde og tørrede rosenblade." - Houlberg

Har du någonsin smakat Barbera i toppgranskad Cru-kvalitet? Här får du sörplande saftig Barbera från en enda vingård från Barolo-zonen Monforte d'Alba.

Tätt packat med sammetslen hallon- och körsbärsfrukt och avslutat med en kryddig kyss från lyxiga franska barriquer. Parusso är mest känd för 99 poäng Barolo med legendarisk fruktkraft, men han behärskar verkligen Barbera-druvan också. Här i en seriös version från toppmärket Cru Ornati.

Barbera är faktiskt den mest planterade druvsorten i hela Piemonte-regionen, men mycket få viner når upp till nivån för den enskilda vingården "Ornati" här.

Barbera d'Alba Ornati 2021 har fått ett utmärkt omdöme med 92 poäng från Falstaff. Barbera blir inte större och bättre för priset!

Barbera är en riktig mångsysslare som smakar lika bra till biffar som till vitt kött, pasta, pizza, charkuterier, rökt kött och feta ostar. Eller som ett saftigt och mysigt vin! Servera vid 15-17°C

1 fl. per st.
319,95 SEK
6 fl. per st.
269,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Mad og Monopolet
93 Point WinesCritic.com
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
92 Point Falstaff
92 Point Houlberg
90 Point Flaskehalsen
⭐ 4,1 Vivino

Beställ före

8 timmar 10 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Parusso Barbera d'Alba Ornati 2021

93 Point

Mad og Monopolet

Tidligt på min vinrejse drak jeg meget Barbera, da jeg faldt for den lette frugtige vin, som jeg ofte nød på italienske restauranter. Denne Barbera passer meget godt på denne beskrivelse - masser af røde bær - kirsebær, jordbær, hindbær og noter af lakrids. I munden er den rund, læskende og fyldt med lækker frugtfylde, blide tanniner og et lille syrebid. 1 stk 199,95/ BEDSTE PRIS v/ 6 fl. 149,95

93 Point

WinesCritic.com

Lively and bold in the sensory profile alternating notes of wild violets, sour cherries, pressed blueberries, lavender, magnolias, fruits of the forest and lime. Full bodied, perfectly matured tannins and a solid, enveloping finale which shows grit and tension. Wow, wonderful from the start. 2021 is a candidate for being one of the great vintages for Barbera d'Alba.

93 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

I Barolos cru’er bliver flere og flere Barbera-vinstokke hevet op til fordel for Nebbiolo, også selvom at dele af markerne egentlig er et bedre terroir for Barbera. Men her har stokkene altså fået lov til at stå, og det kan vi jo glæde os over, så længe det varer. Godt med saftig mørk frugt, der er omkredset af en kraftfuld syre og efterfulgt af charmerende mineralitet. En seriøs Barbera, der ovenikøbet vil kunne gemmes i adskillige år.

92 Point

Falstaff

Notes of blackberry jam and red berries on the nose. In addition, spicy hints and balsamic notes. Fresh on the palate, with juicy acidity and wild berry aromas as well as subtle spice. Slightly perceptible, ripe tannins and a long finish.

92 Point

Houlberg

WAUW for pokker ... har sgu en god kombination af både fylde og tørrede rosenblade. Den fede frugt er både sorte kirsebær, modne blåbær, blommer, sød lakrids, våde fade, sødme, konfekt samt sød, gammel og tyktflydende balsamico, kakaopulver, skovbund og læderfedt samt luftig krydderier med en smule mentol. I munden er vinen tør, men det er igen med en kraftig og mørk frugt, sorte og syrlige kirsebær, blåbærsyltetøj, ribs, peber, en maskulin og mørk syre, engelsk lakrids og balsamiske elementer. Den er ikke så vamset som 2020'eren, men har et mere syrligt og frisk bid. Jeg lander på 92 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 179,95 kr., mens prisen i øjeblikket er på tilbud til 129,95 kr. ved køb af 6 flasker.

90 Point

Flaskehalsen

Barbera er ofte en druesort, der giver lette, saftige og let tilgængelige vine. Men af og til er der vinmagere, der tolker druesorten i en mere kompleks og dyb retning, og det gælder også udtrykket i Ornati Parusso Barbera d’Alba. Her er der masser af bund og power, farven er mørkere end flertallet af Barbera-vine, og det giver en vin, der prismæssigt er på et lidt højere punkt end Barberaer er flest, men hvor du til gengæld får en mere dyb og kompleks oplevelse. Normalpris kr. 199,95 – Set til kr. 149,95

⭐ 4,1

Vivino

Hur smakar Parusso Barbera d'Alba Ornati 2021?

Ornati lockar i glaset med sin vackra mörka körsbärsröda färg. Nosen lovar Barbera när det är som bäst ... en härlig doft av krossade violer blandas med vilda hallon, saftiga körsbär och plommon, följt av svarta vinbärsblad, salvia och mynta efter en tid i glaset, liksom lakrits, kakao och mokka från fatet. Sammetslen och supersaftig i gommen med imponerande ren frukt som avslutas harmoniskt och uppfriskande med örter, mjuka tanniner och en subtil smak av chokladfat. Topprankad Barbera-klass år efter år! Drick nu eller spara 5-6 år från skördeåret.

Parusso Barbera d'Alba Ornati 2021 passar bra till...

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Producent

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

15-17°C

Lagringspotential

5-6 år fra høståret.   

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter