
Parusso Barbera d'Alba Ornati 2020
Gillar du saftiga Barbera med kvalitet från en enda vingård? Från Barolo-zonen i Monforte d'Alba?
Så se fram emot en otroligt läcker allround-vin... fylld med sammetslen hallon- och körsbärsfrukt och avslutad med en kryddig kyss från lyxiga franska barriques.
Parusso är mest känd för 99 poäng Barolo med legendarisk fruktkraft, men han behärskar verkligen Barbera-druvan också. Här i en seriös version från toppmärket Cru Ornati.
Barbera d'Alba Ornati 2020 har precis släppts, men vinet förtjänar minst samma 90 till 93 poäng som tidigare årgångar fått från Parker, Wine Spectator, Suckling och Falstaff. Barbera blir inte bättre för priset!
----
Barbera är en riktig allroundare som smakar lika bra till biffar, ljust kött, pasta, pizza, charkuterier, rökt kött och feta ostar. Eller som ett saftigt och mysigt vin! Servera vid 15-17°C
Hur smakar Parusso Barbera d'Alba Ornati 2020?
Mörkt körsbärsrött med ungdomliga violetta nyanser. Nosen lovar Barbera när det är som bäst ... med en lockande doft av violer, vildhallon, saftiga körsbär och plommon, följt av svarta vinbärsblad, salvia och mynta efter en tid i glaset, liksom lakrits, kakao och mokka från fatet. Sammetslen och supersaftig i gommen med imponerande ren frukt som avslutas harmoniskt och uppfriskande med örter, mjuka tanniner och en subtil smak av chokladfat. Underbar, underbar Barbera! Drick nu eller spara 5-6 år från skördeåret.
Parusso Barbera d'Alba Ornati 2020 passar bra till...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning