



Parusso Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi Millesimato 2011
Rosa Piemonte från Parusso... Årgångsbubblor från Barolo i världsklass är här!
100% Nebbiolo från "Grand Cru" Bussia i Monforte d'Alba... toppad med hela 100 månaders flasklagring... Det är mycket längre än Dom Perignon själv!
Och vilken debut... Parussos banbrytande flaggskepp "100 Mesi" är inte bara Italiens, utan världens bästa rosébubbel i årgång 2011 hos Robert Parker.
Italienska klor delas ut till alla årgångar av legendariska roséchampagner - från Moët & Chandon Grand Vintage till Charles Heidsieck och Louis Roederers Millesimeutgåvor...
Kasta Parusso "100 Mesi" i en blindprovning med Champagnes största roséer - och ge dina medprovare AHA-upplevelse för livet... Detta vin är VILT!
Njut av det som en lyxig aperitif - eller till sushi, löjrom, skaldjur, tapas, ljust kött och krämiga ostar. Servera vid 8-10°C.
Hur smakar Parusso Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi Millesimato 2011?
I glaset, delikat rosa färg med en antydan till koppar... Nosen är redan förvånansvärt rik, intensiv och nyanserad med parfymerade toner av vissna rosor, apelsinblomma, äpple, smultron, torkade tranbär och aprikos, som leder till djupa och komplexa toner av vitpeppar, bivax, honung, salt mineralitet, kakdeg och pecannötter... Ursäkta, men det här luktar förbannat gott! Silkeslen på tungan med den finaste krämiga moussen från nästan 10 års flasklagring! Smakens persikor och läckra torkade jordgubbar lindar sig elegant runt ett fint och prydligt snöre av livlig mineralisk friskhet. Lång och munrengörande avslutning med eleganta toner av salt, nötter och komplext bröd... Nebbiolos personlighet i kombination med Champagnes komplexitet. Världsklass! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Parusso Metodo Classico Extra Brut 100 Mesi Millesimato 2011 passar bra till...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.