ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 8 timmar 43 min 49 sek

Tillbaka

Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016

Italien

Italien, Piemonte

12,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 8 timmar 43 min 49 sek
1 fl. per st.
604,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
304,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Robert Parker
92 Point Vinous
92 Point James Suckling
⭐ 4,3 Vivino

Beställ före

2 timmar 13 min

så skickar vi det idag!

Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016

Italien

Italien, Piemonte

12,5% alk.

75 cl

"92 points. Pink grapefruit, peach, bitter almond and orange" - Robert Parker

"92 points. A fantastic addition to Italy’s sparkling wine category" - Vinous

"92 point. Lingering mineral sensation and chalky finish." - James Suckling

Barolo-druvan på Champagne-vis! Och vilket vin...

Det här är inte bara ett av Italiens bästa mousserande rosévin, utan också en mycket sällsynt version med 100% Nebbiolo!

Parusso är mer än 99 poäng Barolo. Från samma toppvingårdar i Monforte d'Alba har han i 2016 års superårgång skapat en champagnedödare - som, precis som årgångschampagner, uppnår sin gudomliga komplexitet genom 3 års flaskåldring på den fina jästen!

Med sin aptitretande friskhet och krispiga finess är Metodo Classico Extra Brut 2016 ett oslagbart förspel till varje kväll med Barolo eller annat italienskt vin på programmet. Toppkandidat till det bästa svaret på rosé champagne i startlandet!

Njut av det som en lyxig aperitif - eller till sushi, löjrom, skaldjur, tapas, ljust kött och krämiga ostar. Servera vid 8-10°C.

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 8 timmar 43 min 49 sek
1 fl. per st.
604,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
304,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Robert Parker
92 Point Vinous
92 Point James Suckling
⭐ 4,3 Vivino

Beställ före

2 timmar 13 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016

92 Point

Robert Parker

Made with Nebbiolo grapes from Monforte d'Alba, the Parusso 2016 Metodo Classico Extra Brut (with 7,400 bottles made) opens to a perfectly luminous appearance with a shiny copper color and fine beading. The bouquet exhibits pink grapefruit, peach, bitter almond and orange blossom. The wine ages on the lees for 36 months.

92 Point

Vinous

The 2016 Extra Brut Metodo Classico is a varietal Nebbiolo that shows a salmon color in the glass, as a spicy mix og sour patch peach and candied lime are contrasted by hints of curry and tomato leaf. This is rich and round, with a pleasant inner sweetness and vibrant acidity that enlivens the red berries and sweet spices found within. It tappers off with gobs of minerality, keeping the expression fresh, as tart cherry and hint of dried strawbeeries fade. While a bit extroverted, this is a fantastic addition to Italy’s sparkling wine category.

92 Point

James Suckling

Aromas of red apples, dried cherries, spicy undertones, citrus rind and hints of pink peppercorn. Medium- to full-bodied with crisp acidity and a lively, crunchy fruit character. Firm and structured palate with a lingering mineral sensation and chalky finish.

⭐ 4,3

Vivino

Hur smakar Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016?

I glaset, delikat rosa med gnistrande kopparreflexer... Nosen är elegant och livfull med förstklassiga smaker av färska hallon och smultron, salt rosa grapefrukt, mynta, persika, våt kalksten, rostad brioche och subtil vaniljkrydda... På tungan, frisk och krispig med en champagnefin, krämig mousse som är en texturell njutning i sig! Smaken bjuder på delikata - men ändå påträngande - toner av röda bär i kombination med djupa inslag av nötter, kakdeg och rostat bröd. Lång, munrengörande och utsökt mineralig avslutning. Yessir, så kan Nebbiolo! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016 passar bra till...

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2016

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12,5 %

Servering

6-10°C

Lagringspotential

10-15 år fra høståret

Förslutning

Champagnekork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter