
Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016
Barolo-druvan på Champagne-vis! Och vilket vin...
Det här är inte bara ett av Italiens bästa mousserande rosévin, utan också en mycket sällsynt version med 100% Nebbiolo!
Parusso är mer än 99 poäng Barolo. Från samma toppvingårdar i Monforte d'Alba har han i 2016 års superårgång skapat en champagnedödare - som, precis som årgångschampagner, uppnår sin gudomliga komplexitet genom 3 års flaskåldring på den fina jästen!
Med sin aptitretande friskhet och krispiga finess är Metodo Classico Extra Brut 2016 ett oslagbart förspel till varje kväll med Barolo eller annat italienskt vin på programmet. Toppkandidat till det bästa svaret på rosé champagne i startlandet!
Njut av det som en lyxig aperitif - eller till sushi, löjrom, skaldjur, tapas, ljust kött och krämiga ostar. Servera vid 8-10°C.
Hur smakar Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016?
I glaset, delikat rosa med gnistrande kopparreflexer... Nosen är elegant och livfull med förstklassiga smaker av färska hallon och smultron, salt rosa grapefrukt, mynta, persika, våt kalksten, rostad brioche och subtil vaniljkrydda... På tungan, frisk och krispig med en champagnefin, krämig mousse som är en texturell njutning i sig! Smaken bjuder på delikata - men ändå påträngande - toner av röda bär i kombination med djupa inslag av nötter, kakdeg och rostat bröd. Lång, munrengörande och utsökt mineralig avslutning. Yessir, så kan Nebbiolo! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2016 passar bra till...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.