



Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2017
Nebbiolo-druvan från Barolo på champagnemetoden… i en av Italiens största mousserande roséviner!
Parusso är kanske mest känt för Barolo med upp till 99 poäng, men världsklass gör sig absolut också gällande i dessa eleganta årgångsbubblor.
Från samma toppsluttningar i Monforte d’Alba presenterar Marco Parusso i årgång 2017 skickligt ett praktfullt stycke av en Champagne-killer – som precis som vintagechampange uppnår sin gudomliga komplexitet genom hela 3 års flasklagring på de fina jästresterna!
Vinet är ännu inte recenserat i den nya årgången, men vi lämnar gärna Supervins Unika Garanti för att kvaliteten matchar de topprankade föregångarna.
Med sin delikata textur och krispiga finesse är Metodo Classico Extra Brut 2017 det perfekta förspelet till varje afton med Barolo eller annan italiensk vin på programmet. Italiens bästa svar på roséchampagne?
Njut av den som en aperitif i lyxklassen – eller till sushi, rom, fisk och skaldjur, tapas, ljust kött och krämiga ostar. Servera vid 8–10 °C.
Hur smakar Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2017?
Vid upphällningen diskret rosa med en anstrykning av koppar. Doften vibrerar elegant med parfymiga toner av vilda hallon och smultron, salt rosa grapefrukt, mynta, nektariner, våta stenar, rostat briochebröd och diskret vanilj. Vinet lägger sig delikat krämigt på tungan, där frukten vecklar ut sig med seriös finess och komplexitet. Saftiga röda bär och torkad frukt möter djupa inslag av nötter, kakdeg och rostat bröd. Lång, munrengörande och utsökt mineralisk avslutning. Utmärkt Pink Nebbiolo! Drick nu, eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Parusso Metodo Classico Extra Brut Millesimato 2017 passar bra till...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.