
Prosper Maufoux Moulin à Vent Beaujolais 2016
"Kungen av Beaujolais Cru". Moulin à Vent är Beaujolais och Gamay när det är som bäst. Vinerna härifrån har bra kropp, struktur och lagringspotential - kort sagt: klass!
2016 var ett fantastiskt år i Beaujolais. De röda är klart mer mineraliska, nyanserade och terroirdrivna än de bombastiska 2015-årgångarna.
Gamay är "världsmästare" på charkuterier! Prova den till fågel, ljust kött, lunchrätter, grönsaker, matiga sallader och osträtter. Servera vid 14-16°C
Hur smakar Prosper Maufoux Moulin à Vent Beaujolais 2016?
Ljust rubinrött med en ungdomlig lila ton. Charmig doft av viol, hallon, jordgubbar och körsbär, med inslag av bubbelgum, nymald peppar, persika och bananblad. I munnen är det härligt friskt med saftiga bärsmaker. Mjuka tanniner i den långa avslutningen. Ett lätt och uppfriskande rött vin av högsta klass! Drick nu.
Prosper Maufoux Moulin à Vent Beaujolais 2016 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Moulin à Vent Beaujolais 2016 framställt?
Moulin à Vent 2016 är gjort på 100% Gamay från ler- och granitsluttningarna i den berömda Beaujolais-kommunen Moulin à Vent. Hela druvklasar skördas för hand och jäses med den så kallade "Beaujolais-metoden" (semi-karbonisk maceration):
De nedersta klasarna i jäsningstanken börjar vanligtvis jäsa när de krossas av tyngden från de övre klasarna. Detta gör att tanken fylls med koldioxid. I denna anaeroba miljö sker en inre jäsning i de kvarvarande, fortfarande intakta, klasarna med hjälp av enzymer. En mycket viktig biprodukt av denna (intracellulära) jäsning är en serie "estrar" som ger Beaujolais-vinerna en karakteristisk, nästan tropisk fruktsmak.
Vinet får sin slutliga struktur och sitt smakdjup efter 10 månader på ekfat innan det släpps.
Druvor
GamayOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning













