
Damilano Barolo DOCG Brunate 2021
“Brunate er en af de cru’er, som har den længst registrerede historie i hele Barolo-zonen og således også en af de bedste marker overhovedet” – Søren Frank
Här är ”Grand Cru” från kultnamnet Damilano – en av Barolos exklusiva 100-poängsproducenter!
Även om Barolos 181 cru-terroirs (MGA) inte officiellt är rangordnade som i Bourgogne, framhåller Renato Ratti i sin klassificering från 1979 Brunate som en av endast tio vingårdar i högsta "1. kategori".
Detta majestätiska terroir med syd- och sydostexponering – ursprungligen känt som Brinate – omnämns redan på 1400-talet. Medan en mindre del av marken sträcker sig över gränsen till grannkommunen Barolo, ligger större delen av de totalt 28,34 hektar, inklusive Damilanos parcel, i La Morra.
Markens kalkhalt är en nyckel till den finess och elegans som gör Cru Brunate till en stor upplevelse redan ung. Med lite tålamod kommer de allra största årgångarna – som 2021 – att utveckla förtrollande toner av cigarrlåda, lakrits och tryffel.
Damilanos tappning lagras 24 månader på stora, neutrala ekfat. Här säkerställer en kontrollerad mikrooxidation att tanninerna mjukas upp och komplexiteten främjas – utan att störa den unika terroirkaraktären.
Årgång 2021 räknas redan som en av de största i modern tid – läs bara vad recensenterna skriver…
“Barolo 2021 vintage rating – 5 out of 5” – Decanter
”Barolo 2021 – Excellent to Exceptional Vintage” – Wine Scholar Guild
“Barolo 2021 – Superb Vintage” – Wine Enthusiast
“Extraordinary – The 2021 vintage can be grouped with 2001, 2010 and 2016 as one of the best since the start of the new millennium" – Robert Parker
"2021 - These are wines that every Barolo lover should have in their cellar.” – Kerin O'Keefe
“The 2021 Barolo vintage is looking like a landmark year.” – James Suckling
"Two thousand twenty-one is a superb vintage for Barolo…" – Antonio Galloni
...
Njut av den till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C.
Hur smakar Damilano Barolo DOCG Brunate 2021?
Damilano Barolo DOCG Brunate 2021 funklar vackert granatröd i glaset med en inledande orange ton vid glasets kant... Doften är verkligen elegant med komplexa, mineraliska aromer av skogsbotten, kalksten, torkad tobak, tranbär, söt lakrits, cigarrlåda, vilda hallon och en anstrykning av mörk kakao. Över allt svävar fina florala antydningar av torkade violer och rosenblad… Magiskt! I smaken torr, fyllig och koncentrerad – i den klassiskt delikata Brunate-stilen. De röda och mörka bärfrukterna åtföljs av en järnig mineralitet och en örtig ton av rosmarin. Eftersmaken är lång och rak med fasta, men finkorniga och perfekt integrerade tanniner, som balanseras av en aptitretande friskhet. Sammanfattningsvis en verkligt raffinerad Barolo med djup, precision och potential – från ett av regionens mest ikoniska vingårdslägen. Drick nu, eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Rose
Tjära
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo DOCG Brunate 2021 passar bra till...
Hur är Damilano Barolo DOCG Brunate 2021 framställt?
Damilano Barolo DOCG Brunate 2021 är framställd på 100 % Nebbiolo från La Morra-subzonens ikoniska cru-vingård Brunate – en av de mest berömda cru-vingårdarna i hela Barolo. Den majestätiska syd- och sydostvända sluttningen har varit erkänd sedan 1400-talet och klassificerades av Renato Ratti 1979 som en av Barolos tio "førstekategori-marker". Efter skörden genomgår vinet spontan jäsning under cirka 20 dagar vid kontrollerad temperatur och fatlagras därefter i 24 månader på stora, neutrala "botti", som mjukar upp tanninerna och utvecklar vinens komplexa arom utan att överrösta terroarens karaktär. Efter fatlagringen buteljeras vinet och vilar ytterligare 12 månader i Damilanos källare innan frigivningen. Resultatet är en klassisk Barolo med struktur, karaktär och lagringsförmåga i världsklass – ett värdigt uttryck för Brunate-markens storhet.
Druvor
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!




















